TvObzor
NA KONFERENCIJI PROFILM DAYS

Oskarovac Paul Ritchie pohvalio hrvatske lokacije
Objavljeno 19. studenog, 2021.
Oskarovac Paul Ritchie, producent "Milijunaša s ulice" i niza projekata snimanih u Hrvatskoj, pohvalio je u srijedu na konferenciji ProFilm Days, Hrvatsku kao zemlju izvrsnih lokacija za filmske produkcije s filmskim stručnjacima koji su među najboljima s kojima je surađivao.

Razgovorom s Ritchijem, koji u nizu projekata bilježi i filmove "Baš kao Beckham" i "Žena u crnom" te seriju "McMafia" koja je dobila nagradu Emmy, a snimana je u Hrvatskoj, otvoreno je virtualno, treće izdanje ProFilm Daysa, konferencije koju Zagrebački filmski ured organizira s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Objasnio je da se u Hrvatsku vraća ponajviše zbog toga što ona pruža odlične lokacije, od planina i gradova do obale, a sve je međusobno blizu. Fascinira ga i što Hrvatska može ‘glumiti‘ barem četrnaest različitih zemalja, u što se uvjerio samo jednim putovanjem od Zagreba do Splita i Dubrovnika.

"Jako je skupo tijekom snimanja seliti ekipu, glumce, opremu, a u Hrvatskoj možete do tih mjesta doći u par sati, tako štedimo vrijeme, a vrijeme je novac", rekao je.

Ritchie ističe i dobre kontakte kao jedan od važnijih razloga zašto odabrati pojedinu zemlju za snimanje. "Naš posao je vrlo promjenjiv, od sjajnih do groznih situacija, pa kada ostvarite dobar profesionalni odnos napravite sve što možete da ga zadržite, želite dobre ljude na svojoj strani kad se pojave problemi", ustvrdio je.

U Hrvatskoj, kaže, nije imao tih loših situacija, kao primjerice u Kairu, Dubaiju ili Indiji, pa bi i drugi sezonu serije "McMafia" mogli ponovno snimati ovdje.

Ritchie je pohvalio i hrvatske filmske profesionalce kao neke od najboljih s kojima je radio, što su mu potvrdili i mnogi njegovi kolege, a smatra da bi Hrvatska mogla ponuditi još više kada bi imala filmski studio poput Češke, Mađarske, Bugarske, Rumunjske ili Srbije.

"Studio sve čini puno jednostavnije i producentima zasigurno daje puno veću fleksibilnost da mogu dovesti i veće produkcije i ostati duže, a u konačnici i potrošiti više novaca tijekom boravka", dodao je.

Izazovno razdoblje za filmske profesionalce


U uvodnom konferencijskom dijelu državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl rekao je kako proteklo razdoblje nije jednostavno filmskim djelatnicama, no Ministarstvo i HAVC su od početka pokušali adekvatno odgovoriti.

"Situacija je nepredvidljiva i nastojali smo u prošloj godini dodatnim sredstvima za osiguranje epidemiološkiih uvjeta pri snimanju i za dofinanciranje filmova dati potporu filmskoj industriji. Mislim da smo u jednom dijelu to i uspjeli, čekaju na izazovne godine pred nama", istaknuo je.

Podsjetio je da je donesen novi Zakon o elektroničkim medijima koji posebno utječe na cijeli audiovizualni sektor i koji osigurava nove izvore financiranje, prije svega od streaming platformi, komercijalnih televizija i operatera. "Vjerujemo da će to omogućiti nove prihode u audiovizualni sektor i proboj audiovizualne industrije na tržište i izvan granica Hrvatske", dodao je.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich ocijenio je kako ovogodišnji program konferencije, složen u izazovnim vremena, pokazuje da su i u kriznim godinama filmaši radili i postigli velike uspjehe na međunarodnim festivalima, ali i snimili rekordan broj filmova.

"Sve to ne bi bilo moguće bez potpore Ministarstva kulture i medija, a ponajviše agilnosti našeg audiovizualnog sektora", naglasio je.

Savjetnik pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Nikola Stojadinović smatra kako je žalosno da su se po osnivanju Zagrebačkog filmskog ureda dogodili svi problemi vezano uz covid krizu, ali i potres, no veseli što su se filmske produkcije ipak počele polako vraćati.

Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda rekla je kako je program ovogodišnjeg izdanja, koje su namjeravali održati uživo, usmjeren na nove regulative i sve ono što se na audiovizualnom području događalo u posljednje vrijeme.

"Konferencija je pokrenuta s ciljem ostvarivanja dijaloga predstavnika audiovizualnih djelatnika i vlasti, a i jedan od glavnih ciljeva svih filmskih ureda u svijetu, koji je više od tisuću, komunikacija je između gradskih ureda i gradske vlasti sa producentima i projektima koji dolaze u te gradove.

Animacija i dokumentarci žanrovski pobjednici u pandemiji


Konferencija se nastavlja panelom o animaciji koja je, prema članku iz NY Posta jedina grana filmske industrije koja je za vrijeme pandemije Covid-19 nastavila s radom i rasla. O tome će razgovarati David Doutel i Vasco Sá, suosnivači uspješnog BAP studija za animaciju iz Portugala, te Bruno Razum redatelj nagrađivanog animiranog filma "Vidiš li ih ti".

Uslijedit će "Gaming za vrijeme i post covid", tema koja je zanimljiva osobito s obzirom na podatak da je na hrvatskom gaming-tržištu zabilježe rast prihoda sa 130 milijuna na 325 milijuna, a očekuje se i veći.

Bit će riječi o tome kako je gaming industrija provela zadnje dvije godine i kako vidi svoju globalnu budućnost, ali i novini - natječaju za sredstva HAVC-a za gaming projekte.

Konferencija donosi još jednu značajnu temu - Industrija videoigara koja je u vrtoglavom uzletu već nekoliko godina, a o tome koliko je važna za Hrvatsku i što tijela javnosti mogu učiniti da bude još jača, hoćemo li uskoro dobiti novi Nanobit – govorit će, među ostalima, Andrej Kovačević direktor tvrtke Exordium Games koji će preuzeti i ulogu moderatora, Aleksandar Gavrilović tajnik CGDA i direktor domaćeg studija Gamechuck, Ante Vrdelja - Game Marketing Guru koji trenutno radi za kanadski Big Blue Bubble.

Nakon toga će Ozana Ramljak, pročelnica dva preddiplomska stručna studija; filmske i televizijske režije i produkcije i transmedijske dramaturgije pri Sveučilištu VERN predstaviti drugačiji pristup sveučilišnom obrazovanju u području filma, televizije i multimedije.

Osim animacije, kao još jedan žanrovski pobjednik tijekom pandemije istaknuo se dokumentarni film kao najgledaniji. Na panelu "Boom dokumentaraca" o tome govore Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redateljica Katarina Zrinka Matijević, Branka Papić, filmska urednica na HRT-u i moderatorica Sanja Borčić iz Zagreb Filma.

Istaknuti producent Todd Hariss gost konferencije


O svojoj uspješnoj karijeri od 17 sati govorit će istaknuti producent Todd Hariss, koji je dosad ostvario više od 50 projekata, od kojih su neki višestruko nagrađivani, a proslavio se filmovima "Djeca su dobro" koji je osvojio Zlatni Globus i "Čikaška sedmorka" koji je bio nominiran za Oscara.

U okviru konferencije predstavit će se i Media MAKE UP School te DUART Platforma, prva digitalna platforma za filmske profesionalce u regiji, a govorit će se i o izazovu organizacije najvećih hrvatskih filmskih festivala uz epidemiološke mjere.

Location Manager Guild Intl. (LMGI) u poslijepodnevnim satima ima panel o izazovima traženja lokacija u 21. stoljeću, a više o tome će reći location manageri s višegodišnjim iskustvom rada na velikim i svjetski poznatim projektima, nakon čega će se predstaviti obrazovna udruga, Centar za filmsku i televizijsku dizajn produkciju.

Predstavit će se i u Cannesu nagrađeni film "Murina" Antonete Alamat Kusijanović i ovogodišnji kandidat za nagradu Oscar "Tereza37" Danila Šerbedžije, koji će sudionici moći i pogledati na kraju konferencije.

Konferencija će završiti predstavljanjem jednog od najznačajnijih projekata u 2021. godini - Kino Magistrala, partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik, jedan od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA.

(Hina)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana