Kultura
HRVATSKI POVIJESNI MUZEJ U MEŠTROVIĆEVU PAVILJONU

"Flashback ‘91.": Izložba ratnih fotografija kao svjedok vremena
Objavljeno 17. studenog, 2021.

Izložba "Flashback ‘91.", koju je u povodu 30 godina od početka Domovinskog rata priredio Hrvatski povijesni muzej u suradnji s hrvatskim ratnim fotografima i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, otvorena je u Meštrovićevu paviljonu.Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, te ponajprije zahvalila na hrabrosti hrvatskim ratnim fotoreporterima koji su svojim objektivima dokumentirali zbivanja tijekom Domovinskog rata i svojim djelima pridonijeli širenju istine, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

- Uz Hrvatski povijesni muzej, na tisuće fotografija čuvaju i drugi muzeji i Muzej Domovinskog rata, kao dokument vremena, kao umjetničke radove, kao sjećanje na teško razdoblje - podsjetila je ministrica te istaknula da ih čuvamo i pamtimo ne zato da bismo živjeli u tuzi i prošlosti, nego zato da bismo znali cijeniti žrtvu branitelja kako bismo znali cijeniti ono što imamo danas.

Čestitavši autorima izložbe, kustosima Ivici Nevešćaninu i Nikoli Seiwerthu, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je jedan od autora izložbe najmlađi kustos Hrvatskog povijesnog muzeja, rođen upravo 1991.

- Ako se to sjećanje na ljude i životne priče koje iza svakog ovog portreta stoje, ako se ta emocija zajedništva ne prenosi današnjim generacijama, ako ostane zarobljena među nama koji smo to razdoblje intenzivno živjeli, onda ova memorija neće ispuniti svoju misiju - istaknula je ministrica. U tjednu u kojem s posebnim pijetetom prema svim žrtvama, a posebno braniteljima, obilježavamo 30. obljetnicu stradanja grada heroja, poručila je, "svjedočanstva zabilježenih trenutaka naših branitelja, naših ljudi prognanih iz svojih domova, trenutaka straha, tuge, boli, ali i ponosa, zahvaljujući ovoj izložbi, ovim velikim fotografijama u veličini plakata, bit će vidljiva svim prolaznicima jednog od najljepših zagrebačkih trgova".

Okupljenima su se obratili i ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, jedan od fotoreportera Jadran Mimica i Nikola Seiwerth, jedan od autora izložbe i kataloga, kustos Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja, koji je s Ivicom Nevešćaninom napravio simboličan izbor 30 fotografija što su u velikom formatu izložene na vanjskom prstenu Meštrovićeva paviljona i 91 fotografije u katalogu izložbe.

Hrvatski povijesni muzej ovom izložbom, odabranim fotografijama ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera, želi predstaviti svojevrstan fotografski rezime kolektivne svijesti i sjećanja na 1991. godinu, omogućujući tako svakom posjetitelju pravo na vlastito sjećanje, emocije i različit doživljaj poruka zabilježenih objektivom ratnih fotografa, ističu iz Muzeja u povodu izložbe. Fotografije relativno kronološki prate organiziranje obrane i začetke hrvatske vojske od prvih oružanih sukoba hrvatskih redarstvenika sa srpskim pobunjenicima i Jugoslavenskom narodnom armijom, osnivanja Zbora narodne garde, rata na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika pa sve do događaja s kraja prosinca 1991. i Sarajevskog primirja, potpisanog 2. siječnja 1992., napominju iz Muzeja. Nije izostvavljen ni civilni život i njegovo razaranje, ali on, zbog više razloga, na izložbi i u katalogu nije prikazan u krajnje uznemirujućem obliku, objašnjavaju. Fotografije žrtava rata, žena, djece i staraca u svojim tragičnim i psihotičnim situacijama pokazale su se dovoljno eksplicitnima i potresnima.

Hrvatski povijesni muzej fotografsku građu o Domovinskom ratu prikuplja, čuva, obrađuje, izlaže i daje javnosti na uvid već trideset godina, upravo u suradnji s autorima fotografija. Fotografije snimljene u Domovinskom ratu iznimno su vrijedan materijal, koji čine stotine tisuća snimljenih fotografija, od kojih se dio nalazi i u fundusu Muzeja. Tematski raznolike, one svjedoče o zbivanjima s prve crte bojišta te svakodnevnom civilnom životu u hrvatskim selima i gradovima. Budući da posjeduju ne samo dokumentarnu nego i umjetničku dimenziju, mnoge od njih upravo su i danas prisutne u hrvatskom društvu, medijima i kulturi, postavši više od dokumenta vremena - simbol ili, kako sama izložba svojim nazivom kaže, svojevrstan flashback na 1991. godinu, ističu iz HPM-a. H
Možda ste propustili...

NOVA KNJIGA HELENE SABLIĆ TOMIĆ, "KARTOGRAFIJA LJUBAVI: DUNAVOM"

Ljubavna sila - od izvora do ušća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana