Dome slatki dome
PLODOVI BILJKE GOJI SVE SU POPULARNIJI ZBOG SVOG NUTRITIVNOG BOGATSTVA

Može se saditi sve do kasne jeseni
Objavljeno 17. studenog, 2021.
Goji bobice plod su drvenaste biljke koja pripada porodici pomoćnica, ili krumpirovki, u koju spadaju rajčica, krumpir i patlidžan. Podrijetlom je iz Kine. Plodovi biljke goji bogat su izvor karotenoida i željeza, a sve su popularniji zbog svog nutritivnog bogatstva i blagotvornog utjecaja na zdravlje. Goji je najkorisniji kao dodatak hrani koji usporava starenje. Lako se može uzgajati u svim dijelovima naše zemlje, iako najbolje prinose daje na hranjivim i dobro dreniranim tlima. Sadnja se može obaviti od sredine travnja pa sve do kasne jeseni. Daje superrezultate ako raste na suncu, ali uspijeva i na lošim tlima i suhim i sjenovitim mjestima. Zbog boljeg prinosa goji grm se orezuje. Goji nije podložan napadima insekata. Ovisno o starosti sadnica, bobice se beru u drugoj ili trećoj godini. Puni prinos može biti i više od pet kilograma po grmu. Bobice sazrijevaju od srpnja do listopada. Plodovi se čuvaju sušenjem na izravnom suncu, a mogu se i zamrzavati. Sušene goji bobice, ako su adekvatno pakirane, mogu se skladištiti više od godinu dana. Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm duljine. Sadržava 20 - 40 sitnih sjemenki. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene, kada okusom podsjećaju na grožđice.

Za goji je potrebno iskopati rupu 40 x 40 x 40 cm, na dno stavite gnojivo. Prekrijte ga zemljom. Sve dobro zaliti. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je. Stavite malč. Prema nekoliko istraživanja, goji bobice su djelovale na očuvanje DNA od oštećenja. Svi koji se brinu zbog utjecaja starenja na tijelo i zdravlje trebali bi voditi računa o tome. Iako je proces starenja višeslojan, jedan način da se borite protiv njega je smanjiti pojavu DNA oštećenja. Polisaharidi iz goji bobica štite stanice testisa od djelovanja slobodnih radikala. Važno je obrati plodove prije mraza, a zrele bobice valja oprezno ručno brati i stavljati u male posude da bi se što manje oštetile, savjetuje Agroklub. Može narasti do tri metra visine, listopadna je biljka koja gubi lišće u jesen. Grane mogu narasti do tri metra širine. Mlade su grane tanke, razgranate i uspravne, a poslije se zbog težine povijaju. U svijetu je trenutno poznato 40-ak vrsta goji bobica. Rezidba bi trebala biti takva da se smanji rast biljke, olakša berba, omogući sušenje lišća nakon kiša i rast bočnih grana. Plodovi se nalaze na jednogodišnjim granama, najčešće na onima koje su narasle tijekom jeseni ili proljeća. Grane koje se ne režu nastavit će rast i neće davati više grana, ni više plodova, a one koje se orežu proizvest će više bočnih grana i dati veće prinose. J. Kn.
Kao ukras i u kuhinji
U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća, gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras. Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj na zdravlje. Biljke prvi put cvatu u kasno proljeće prema ranom ljetu, a plodovi će početi dozrijevati sredinom ljeta.

Možda ste propustili...

UGOĐAJ U DNEVNOJ SOBI

Opuštajuće i ugodno

AKO IMATE VELIKI STAMBENI PROSTOR

Sloboda u odabiru načina uređenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UGOĐAJ U DNEVNOJ SOBI

Opuštajuće i ugodno

2

DIZAJN

Svjetlosne priče modernih žarulja

3

VRT UREĐENJE OKUĆNICE ZELENILOM

Idealno vrijeme za oblikovanje zelenih površina