Zdravlje
"PROMIJENIMO PREHRANU, A NE KLIMU"

Kuharica veganske prehrane dr. Jane Goodall
Objavljeno 15. studenog, 2021.
Udruga Prijatelji životinja nedavno se pridružila inicijativi "Promijenimo prehranu, a ne klimu" vodeće međunarodne organizacije za podizanje svijesti o hrani. Cilj je inicijative potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane, odnosno da, uz stručnu pomoć, zamijene meso, mlijeko i jaja iz svoje prehrane ukusnim i svuda dostupnim biljnim namirnicama. Jedna od ambasadorica ove inicijative jest slavna britanska primatologinja i veganka, dr. Jane Goodall, koja je nedavno objavila hvaljenu kuharicu s veganskim receptima koji su "dobri za životinje, Zemlju i sve ostale".

"Svi koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu mogu napraviti korak dalje i prisegnuti na www.dietchangenotclimatechange.com za pozitivne promjene. Kroz 30 dana dobivat će e-mailove s korisnim informacijama i savjetima, a za pitanja na koja eventualno nisu dobili odgovor mogu zatražiti pomoć od takozvanog osobnog trenera. Prijava na program dovest će ih i do sve popularnijeg Vege izazova na www.veganopolis.net", navode Prijatelji životinja.

Prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla nanosi štetu šumama: 80 % šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima radi dobivanja jeftinih pašnjaka za uzgoj životinja ili njihove hrane. Šokantna je činjenica da se gotovo 70 % iskrčenog zemljišta u Amazoniji koristi za ispašu stoke. Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73 %. Štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje nego da se cijelu godinu ne tuširamo. Svakoga dana osoba koja se hrani veganski štedi 4164 litara vode, 20,5 kilograma žita, 30 kvadratnih metara pošumljene zemlje, 9 kilograma ekvivalenta CO2 i spašava život jedne životinje.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana