Zdravlje
POPULARNO-ZNANSTVENA USPJEŠNICA PREUZMITE ODGOVORNOST ZA SVOJU PLODNOST

Knjiga koja već dva desetljeća omogućuje ženama da steknu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem
Objavljeno 15. studenog, 2021.
Cjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje

U popularno-znanstvenoj uspješnici Preuzmite odgovornost za svoju plodnost autorica Toni Weschler opširno objašnjava prednosti metode svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a osigurava učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije.Zbunjujući simptomi


Niste zadovoljni kontracepcijskom metodom koju primjenjujete? Umorni ste od pokušaja da zatrudnite? Imate li zbunjujuće simptome u različitim dijelovima ciklusa? Ovaj dragocjeni vodič u izdanju Školske knjige i u prijevodu Ive Karabaić daje vam odgovore na ta i druga pitanja i pritom vas vodi na uzbudljivo upoznavanje vašeg tijela.

Popularno-znanstvena knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost – Cjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje pomogla je stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu trudnoću, povećaju izglede za začeće ili jednostavno steknu bolju kontrolu nad svojim spolnim zdravljem. Hrvatsko je izdanje uredila Miroslava Vučić, a stručna je recenzentica knjige dr. Jasenka Grujić. Djelo je dostupno u svim knjižarama i webshopu Školske knjige, a zainteresirani čitatelji mogu dobiti detaljniji uvid u sadržaj preko listalice. Autorica Toni Weschler, magistra javnoga zdravstva, opširno objašnjava metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a omogućuje vam da provodite učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije bez kemikalija i drugih sredstava, povećate svoje izglede za začeće prije nego što se obratite liječniku ili pribjegnete invazivnim visokotehnološkim postupcima, ubrzate liječenje neplodnosti brzim otkrivanjem smetnji za postizanje trudnoće, steknete kontrolu i istinsko razumijevanje svojega spolnog zdravlja.

Novo, dopunjeno izdanje toga svjetskoga bestselera iz područja ginekologije i reproduktivnoga zdravlja objavljeno je u povodu 20. obljetnice originalnoga djela. Način na koji žene danas uče o svojem tijelu i bilježe svoje cikluse, naše znanje o biologiji te reproduktivne tehnologije neprestano se razvijaju. Zato novo izdanje knjige Preuzmite odgovornost za svoju plodnost prati te promjene kako bi svaki nov naraštaj žena bio još educiraniji, samosvjesniji i više naučio o ciklusu.

Znanje je moć


Kad je Toni Weschler prije dvadeset godina napisala knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost, rijetke su žene čule za zapisivanje faza svojega menstrualnog ciklusa. Ideja da se mogu koristiti informacijama koje prikupe zapisivanjem kako bi prakticirale učinkovitu prirodnu kontracepciju, povećale izglede da zatrudne i naposljetku preuzele odgovornost za svoje ginekološko i spolno zdravlje, bila je ženama potpuno strana.

"U tome i jest ključ za razumijevanje ovoga djela. Prenoseći praktična znanja o ženskom menstrualnom ciklusu, možda se moglo činiti da pri tome podcjenjujem liječnike. Dakle, dopustite mi da razjasnim: s obzirom na očitu zahtjevnost liječničke profesije i odgovornost koja je njezin dio te na ograničeno vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima, nema tog liječnika koji bi znao za intimne detalje ciklusa svojih pacijentica, a osobito ako ih ni same na znaju!" ističe Toni Weschler u predgovoru svoje uspješnice.

Knjiga velikim dijelom govori o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli surađivati sa svojim liječnikom ili liječnicom. Namijenjena je i liječnicima i pacijantima, a njezino geslo, koje je autorici služilo kao nadahnuće u pisanju, glasi: Znanje je moć. Naposljetku, podsjeća autorica knjige, sposobnost da razumijete svoje reproduktivne i ginekološke probleme tijekom života daje vam istinsku snagu. U tome se slažu vodeće svjetske stručnjakinje za žensko zdravlje, među kojima je i dr. Christiane Northrup, ginekologinja koja knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost preporučuje ženama svih dobi.

Jasminka Knežević

Svijest o plodnosti: što biste trebali znati i zašto to vjerojatno ne znate

 

Koliko ste često čuli da bi menstrualni ciklus trebao trajati 28 dana, a da se ovulacija obično zbiva 14. dana? To je, kratko i jasno, mit. Pa ipak, toliko se rutinski prihvaća da je, na žalost, kriv za bezbroj neplaniranih trudnoća. Nadalje, on sprječava mnoge parove koji se nadaju trudnoći da je i postignu. Velik dio te zablude naslijeđe je zastarjele metode ritma koja polazi od pogrješne pretpostavke da je trajanje ciklusa kod svake žene, ako već nije točno 28 dana, pouzdano dosljedno tijekom vremena. Rezultat je manjkavo statističko predviđanje koje se koristi matematičkom formulom temeljenoj na prosjeku prošlih ciklusa kako bi se predvidjela buduća plodnost.


U stvarnosti, žene imaju različite cikluse, a oni su često različiti i kod iste žene. Ne zaboravite da je normalna duljina ciklusa općenito između 21 i 35 dana. Mit o 14. danu može na ljude utjecati zaprepašćujuće, kao što možete vidjeti iz ovog slučaja koji su mi moji religiozni klijenti prepričali prije više desetljeća:


Ilene i Mick bili su nevini kad su se 21. svibnja vjenčali. Htjeli su zasnovati obitelj ubrzo nakon vjenčanja, pa su 15. svibnja sklopili ugovor o zajedničkoj polici zdravstvenog osiguranja. Kad su otkrili da je Ilene zatrudnjela na medenom mjesecu, bili su ugodno iznenađeni što se to dogodilo tako brzo. Zamislite njihov šok kad je osiguravajuće društvo odbilo pokriti troškove trudnoće i porođaja tvrdeći da je, s obzirom na to da joj je posljednja menstruacija počela 19. travnja, sigurno zatrudnjela oko tri tjedna prije vjenčanja.

»To je nemoguće«, bila je uporna Ilene, »oboje smo bili nevini do dana vjenčanja.« Pokušala im je objasniti da su joj ciklusi postali prilično dugački i neredoviti nakon što je počela trčati i držati dijetu kako bi bila »mladenka iz bajke«.
Osiguravajuća tvrtka za to nije htjela ni čuti. Držali su se često korištenog kalkulatora trudnoće, pomagala na koje se liječnici oslanjaju kako bi odredili termin porođaja (vidi str. 5. umetka u boji). On počiva na pretpostavci da se ovulacija uvijek događa 14. dana. Ilene se požalila: »Bili smo potonuli. Kako se u sudnici dokazuje nevinost? I zašto bi se to ikoga ticalo?«
Ne moram ni reći da je mit o 14. danu Ilene i Micka skupo stajao. Jedina utjeha u svem tom iskustvu bilo je to što im se sin rodio baš kad su očekivali, tri tjedna nakon termina porođaja koji je izračunala osiguravajuća kuća! On je bio, kako je Ilene rekla, »u svakom slučaju vrijedan svih tih muka«.


Na sreću, uz napredak našeg razumijevanja ljudske reprodukcije, sada imamo i vrlo precizan i učinkovit način određivanja ženine plodne faze: metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM). Svijest o plodnosti jednostavno je način razumijevanja ljudske reprodukcije. Ona se temelji na promatranju i bilježenju znanstveno dokazanih znakova plodnosti koji određuju je li žena određenog dana plodna. Tri su primarna znaka plodnosti: cervikalna tekućina, bazalna temperatura i položaj vrata maternice (taj je potonji dodatni znak koji jednostavno potvrđuje prva dva). FAM je osnažujuća metoda i za prirodnu kontracepciju i za postizanje trudnoće, kao i sjajan alat za procjenu ginekoloških problema i razumijevanje svojega tijela.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana