Zdravlje
ZOBENE PAHULJICE

Obiluju vlaknima za osjećaj sitosti
Objavljeno 15. studenog, 2021.
Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi, što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Osim vlakana, zobene pahuljice i izvrstan su izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal. Zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje, pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Bogate su kalcijem, kalijem i magnezijem. Valja znati da smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma, pomažu u borbi sa žučnim kiselinama, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka, pomažu u borbi s raznim bolestima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža. Zob svojom sluzi omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.



Kaša od zobenih pahuljica s jabukom i grožđicama preporučljiva je za sve koji imaju problema sa želucem. Müsli i sirove ili pržene pahuljice obično su teško probavljive za one koji imaju osjetljiviju probavu, a pogotovo za one koji nemaju običaj žvakati hranu. Stoga je bolje zobene pahuljice, kao u ovom receptu, skuhati, jer tako obnavljaju sluznicu želuca.



Potrebno je dvije šalice zobenih pahuljica, 1/2 šalice suhih pšeničnih klica, 1/2 šalice grožđica, naribana jabuka, šest šalica vode. Oprati grožđice, naribati jabuku i sve sastojke staviti u lonac. Kada zakuha, smanjiti vatru i ostaviti pet minuta. J.Kn.
Kaša od zobenih pahuljica s jabukom i grožđicama preporučljiva je za sve koji imaju problema sa želucem

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana