Tehno
TEST: D-LINK DUB-M810

Majušna, ali itekako moćna pločica za sve
Objavljeno 12. studenog, 2021.
DUB-M810 nam omogućuje jednim kabelom zamijeniti njih bar pet, a šećer na kraju je i čitač SD i microSD kartica

Ako prijenosno računalo koristite i za redovit uredski rad, tada vrlo vjerojatno na njega imate povezan i pozamašan broj dodatne opreme. Dodatni monitor, tipkovnica, miš, možda pisač, mrežni kabel, napajanje, čitač kartica… To su samo neki od uređaja koje prosječan korisnik može imati povezane na svoje prijenosno računalo. Iako je sva ljepota prijenosnog računala u njegovoj prenosivosti i jednostavnosti, uz veći broj dodatne opreme svaki dolazak na radno mjesto ili kućni ured bit će poput spajanja pacijenta na bolničke aparate. Hrpa žica i općenito kaos sa svima njima neizostavan je dio ove, za neke svakodnevne "zabave".Univerzalni dock


Kako se ne bismo svaki put osjećali kao "doktor u ordinaciji", proizvođači prijenosnika doskočili su ovom problemu izdavanjem docking stanica za svoje prijenosnike. Svojevremeno ovi su dodaci bili izuzetno traženi i must have svakog modernog ureda. Međutim koliko god bili ugodni za korištenje, njihova najveća mana bila je ograničenost. Često je dock bio ograničen samo na određenu seriju prijenosnika, a izlaskom nove i eventualne kupnje novog prijenosnika dolazila je potreba i za novim dockom. Problem je to veći ako recimo poželite povezati drugi prijenosnik. Bolno nam je i zamisliti svo to iskapčanje, ukapčanje, pa ponovno iskapčanje i ukapčanje. S razvojem USB standarda i pojavom USB-C priključka s podrškom za gotovo sve tržište je konačno ponudilo univerzalne USB-C hubove, ili docking stanice. Njihova svrha zapravo je istovjetna prvotnim docking stanicama, no kako ovdje nema fizičkog "usidrenja" prijenosnika s uređajem, češće ove uređaje nazivamo USB-C hubovima. Jedan od ponajboljih na tržištu stiže nam iz tvrtke D-Link, a nosi naziv DUB-M810.

Pravi izborD-Link nikako nije nov igrač na tržištu USB-C hubova, a DUB-M810 njihov je trenutačno najmoćniji model. Krenut ćemo od vanjštine. Prvo i osnovno D-Link DUB-M810 fascinira svojoj malom dimenzijom. Iako tako majušan, ovaj USB-C hub itekako je moćan. Prije svega preko njega je moguće napajati sve prijenosnike do potrebe za 100 W. U praksi to su svi danas moderni poslovni ili uredski prijenosnici. Iznimka su dakako napredni igrači prijenosnici koji nerijetko traže po 200 i više vata. Dakle, prva stavka već nas je riješila jednog dodatnog kabela, onog za napajanje. Dovoljno je USB-C punjač prijenosnika spojiti na pripadajući USB-C ulaz huba – i punjenje prijenosnika odvijat će se preko njega. Nerijetko svi koji posjeduju prijenosnik, doma ili na poslu imaju dodatni vanjski veliki monitor. Naprosto puno je ugodnije raditi na velikom zaslonu, možda zakrivljenom, kakav smo nedavno testirali u modelu Philips 346P1CRH. Iako je prednost vanjskog monitora očita, ovdje opet imamo potrebu za dodatnim kabelom. DUB-M810 nas i ovdje rješava muke s HDMI izlazom uz podršku do 4K rezolucije. Nadalje, često kada radimo za stolom uz vanjski monitor imamo i dodatnu tipkovnicu te miša. DUB-M810 nam je ovdje na raspolaganju s tri klasična USB priključka te jednim USB-C priključkom, tako da će USB ulaza za sve periferije biti dovoljno. Veliki broj današnjih prijenosnika, posebice onih ultra tankih nema LAN port. Ovim je prijenosnicima zbog toga nužan poseban USB adapter s LAN ulazom. Međutim, DUB-M810 donosi i to. Iako se u vremenu kada je sve bežično žičana veza čini kao korak unatrag, veliki je broj korisnika koji pri uredskom radu koristi žičano povezivanje. Više je razloga za to, od loše bežične veze pa posljedično do loše brzine, kvalitete veze, sigurnosti. Dakle, ovakvom konfiguracijom DUB-M810 nam omogućava jednim kabelom zamijeniti njih bar pet, a šećer na kraju je i integriran čitač SD i microSD kartica. Ovaj potonji izveden je zasebno te nije nužno koristiti adapter, što je svakako pohvalno. S cijenom od 500-tinjak kuna, D-Link DUB-M810 čini se kao pravi izbor za sve korisnike koji žele pouzdano rješenje za povezivanje sve svoje periferije na prijenosnik. Nije naodmet spomenuti ni izuzetno kvalitetnu izradu. Naime, D-Link DUB-M810 izrađen je od metala, što dodatno potvrđuje njegovu kvalitetu.


Marin REŽIĆ

Pravi izbor za sve korisnike koji žele pouzdano rješenje za povezivanje sve svoje periferije na prijenosnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana