Zdravlje
RAK VRATA MATERNICE

Većina nositeljica HPV-a ne znaju da su zaražene
Objavljeno 8. studenog, 2021.
U mladih cijepljenih žena uočeno je oko 450 manje slučajeva raka vrata maternice

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajneinfekcije visokorizičnim tipovima HPV-a. Obično je za razvoj ovog sijela raka potrebno dulje vrijeme (od 10 do 15 godina).Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadiji obično nemaju nikakve simptome.Rak vrata maternice u 99,7 % slučajeva izazvan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Zbog toga je važno informirati i educirati žene o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice. Virus HPV-a prenosi se kožnim kontaktom u području genitalija te će većina osoba tijekom života biti zaražena ovim virusom. Većina nositelja HPV-a ne znaju da su zaraženi, s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome. Infekcija HPV-om može godinama biti ustanju mirovanja, klinički neaktivnom stadiju, a da pri tome ne izazivaju bolest. Nakon više godina mirovanja može se aktivirati i postupno izazvati promjene na sluznici. Važno je naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.Kod većine osoba infekcija će proći spontano zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Ipak, kad je riječ o malom broju žena, infekcija će trajat niz godina (10 do 15 godina) te izazvati premaligne promjene vrata maternice, a ako se na vrijeme ne liječi - i rak. U mladih žena koje su u tinejdžerskoj dobi cijepljene protiv humanog papiloma virusa (HPV) starijom vrstom GlaxoSmithKlineova cjepiva Cervarix, uočen je do 87 posto manji rizik od razvoja raka vrata maternice povezanog s virusom, pokazala je dugogodišnja engleska studija.

Rezultati istraživanja pokazali su da je, u vrijeme kad su cijepljene žene bile u svojim dvadesetima, u onih koje su primile seriju cjepiva u dobi od 12 do 13 godina, stopa raka vrata maternice bila 87 posto niža u odnosu na necijepljene žene koje su ušle u probir na maligna oboljenja. U cijepljenih u dobi od 14 do 16 godina života stopa raka vrata maternice u njihovim dvadesetim bila je za 62 posto niža, a u grupi cijepljenoj između 16. i 18. godine života ta je stopa bila niža za 34 posto. Stopa prekanceroznih stanja smanjena je ukupno za 97 posto, u slučaju kad su djevojčice cjepivo dobile u dobi od 12 i 13 godina, također je pokazala studija. Istraživači kažu da bi njezini rezultati "trebali uvelike uvjeriti sve one koji još uvijek oklijevaju u prednosti cijepljenja mladih protiv HPV-a".

U sklopu istraživanja, koje je financirala udruga Cancer Research UK, proučavani su podaci registrirani u razdoblju od siječnja 2006. do lipnja 2019. Znanstvenici se nadaju da će novi rezultati studije potaknuti mlade žene na cijepljenje, jer se uspjeh čitavog programa cijepljenja ne oslanja samo na učinkovitost cjepiva, nego i na udjel cijepljene populacije.Jasminka Knežević
Stopa prekanceroznih stanja smanjena je za 97 posto u slučaju kad su djevojčice cjepivo dobile u dobi od 12 i 13 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana