Zdravlje
MNOGIMA NAJDRAŽI JUTARNJI STIMULANS I ZADOVOLJSTVO

Studije pokazale da kava ima preventivni učinak na rak jetre i mjehura, pa i za dijabetes tipa 2
Objavljeno 8. studenog, 2021.

Kava je mnogima najdraži jutarnji stimulans i zadovoljstvo u ostatku dana. Studije već neko vrijeme upućuju na to da je kava dobra za zdravlje, premda je prije imala lošu reputaciju.Budnost


Sami plodovi kave bogati su raznim nutrijentima, i posebice spojevima koji mogu djelovati kao antioksidansi. Zanimljivo je da je danas u modernoj čovjekovoj prehrani kava zapravo najveći izvor antioksidansa što se, nažalost, može pripisati smanjenom unosu voća i povrća.

Najpoznatiji sastojak kave je svakako kofein, spoj koji djeluje na blokiranje inhibitornog neurotransmitera adenozina u mozgu. Kad je adenozin blokiran, otpuštaju se neurotransmiteri norepinefrin i dopamin, što djeluje na povećanje budnosti i koncentracije. Ako smo neumjereni u ispijanju kave i pijemo je više nego bismo trebali, možemo iskusiti simptome poput anksioznosti, hiperaktivnost, nepravilno lupanje srca, proljev i glavobolja.

"Kava nije nezdrava", kaže njemačka nutricionistica Anna Floegel koja je proučila na desetke istraživanja o popularnom napitku. "Umjerena konzumacija povezana je s generalno smanjenim rizikom od razvoja bolesti", ističe Floegel.

Znanstvenica je proučila više dugoročnih studija u kojima su sudjelovali deseci tisuća ljudi. Postavljena su im pitanja o životnim navikama i evidentirane su bolesti od kojih pate. Kavoljupci mogu biti posebno zadovoljni jednim od rezultata. "Oni koji piju kavu žive dulje, neovisno o tomu gdje žive", kazala je.

No kava je dugo imala lošu zdravstvenu reputaciju. Zašto? Zbog pogrešnog pristupa istraživanjima, tvrdi Floegel. Premalo se pozornosti davalo ključnoj stvari koja često ‘ide zajedno‘ s kavom - pušenju. Činjenica je da pušači piju više kave i da su se bolesti povezane s pušenjem u prošlosti nepravedno pripisivale kavi. Nedavne su studije pokazale da kava ima određeni preventivni učinak na rak jetre i mjehura, a isto vrijedi za dijabetes tipa 2.

Navike


Ni rizik od razvoja visokog tlaka ne povezuje se s konzumacijom kave, ističe Floegel. Dakle, opće je pravilo - kava se može piti bez grižnje savjesti i koristi zdravlju. Ostaje nam vidjeti kako kava djeluje na organizam. Ovo su tri najraširenije teorije: prva je da kava izaziva dehidraciju, što nije točno. "Kava je prirodni diuretik, no može se pridodati količini tekućine koju konzumirate u danu, poput vode", kaže Floegel.

Generalno se preporučuje unos od 1,5 do dvije litre tekućine dnevno. Tvrdnja da što više kave popijete, teže ćete zaspati, također je netočna. Koliko se brzo kofein metabolizira ovisi od osobe do osobe, objašnjava Floegel. "Nekome je pola šalice dovoljno da mu noć pretvori u dan, a netko drugi može ih popiti četiri i spavati kao beba". A tu je i pitanje navike organizma na ovaj napitak. Pijete li redovno mnogo kave, jedna šalica nema neki snažniji učinak na san.

Točno je, međutim, da kava utječe na probavu. Mnogima je ona dio jutarnje rutine. Šalica kave za početak dana, pa odlazak na zahod. To se uglavnom može pripisati kofeinu, kaže Floegel, jer on ima stimulativni učinak na metabolizam. No ni to nije generalno pravilo. Do koje mjere kava stimulira probavni sustav individualno je, i opet ovisi o organizmu pojedinca.Jasminka Knežević
Do koje mjere kava stimulira probavni sustav individualno je i opet ovisi o organizmu pojedinca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana