Mozaik
VRHUNSKI OSJEČKI KUHARI U FRANCUSKOM VELEPOSLANSTVU U ZAGREBU

Zahvaljujući braći Đukić slavonska je hrana svjetski priznata
Objavljeno 6. studenog, 2021.
Slavonija je postala svjetski vrh, i to vrh koji je priznat, tražen i poštovan, kakav se rijetko gdje može pronaći. A kad kažemo Slavonija, mislimo na njezinu gastronomiju i kulinarstvo, točnije, na maestralnu braću Đukić, Ivana i Tomicu, koja su još jednom potvrdila kako su svojim znanjem i umijećem stavila hrvatsku gastronomiju u rang s najpriznatijom svjetskom. Prvo se to potvrdilo njihovim ulaskom u jednu od najpoznatijih svjetskih kulinarskih organizacija, Escoffier, a prije nekoliko dana su baš na večeri Escoffiera oduševili svojim djelima. To nikada nitko u Hrvatskoj nije napravio i zato su oni posebni. Naime, u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu održana je poznata Epikurova večera, a riječ je o večeri u čast oca svjetske kuhinje Augusta Esscoffiera. Na 175. godišnjicu njegova rođenja njegovi učenici ili sljedbenici i epikurejci diljem svijeta okupili su se oko istog jelovnika, s istom ambicijom, o kojoj je još 109 godina prije sanjao "Kuhar kraljeva i Kralj kuhara". Tako su na isti dan u isto vrijeme u cijelom svijetu, u više od 30 zemalja, tisuće ljudi nazdravile Augusteu Escoffieru i francuskoj gastronomiji, među kojima i braća Đukić.

- Isti jelovnik koji se poslužuje na isti dan, "gdje god se ljudi dobrog ukusa mogu sastati za dobrim stolom", načelo je Epikurovih večera, koje je stvorio Escoffier, čiji je cilj bio pokazati izvrsnost francuske kuhinje u svijetu, što njegovi sljedbenici svake godine i nastavljaju. Prema Escoffierovim smjernicama, prilikom organizacije Epikurovih večera ugostitelji mogu napraviti znatne promjene. Ono što je važno - a to je bila Escoffierova sjajna ideja koja se izdvojila tijekom stvaranja tih večera - jednostavno je okupljanje gurmana oko stola, koje ima prije svega karakter obiteljske jednostavnosti. Posebnost ove večere je ista večera poslužena na isti dan u isto vrijeme u svim zemljama, luksuzni jelovnik koji postaje umjetničko djelo. Ukupno nas je bilo više od 10.000 kuhara s pet kontinenata, a dio dobiti ide u dobrotvorne svrhe. Prikupljeno je 100.000 eura za udruge koje se bore protiv siromaštva u svijetu. Ne možeš biti ponosniji kad si dio ovakve priče, to je kruna svih kruna moje karijere i onda kada ti na kraju svi kažu - a među inima tu su bili dopredsjednik svjetskog Reda Escoffiera i francuski veleposlanik - da je hrana nešto još neviđeno i sipaju ti pohvale, srce je puno, jer, eto, mi Slavonci smo među kremom svjetske kuhinje. I naravno, moram zahvaliti našem predsjedniku Mickaelu Alixu, koji je prepoznao naš potencijal i pružio nam priliku pokazati se na ovako visokom nivou, a svakako i tvrtki Hentex, Hrvoju Novačiću, koji nam je izradio posebne svečane uniforme s potpisom slavonskih chefova - kaže Ivan Đukić, predsjednik Udruženja kuhara OBŽ-a, koji je uz brata Tomicu pripremao kompletan jelovnik.

- Zašto je ovo toliko važno? Naime, Auguste Escoffier otac je moderne kuhinje, on je ustoličio kuhinju kakva je danas, on je osmislio to da se naprave segmenti, da se formiraju kuharske brigade od kojih svaka radi svoju priču i na kraju se sve spajaju u jedno. I kad postaneš član Reda, osjećaj je neopisiv, a posebno sam sretan što je u tom svemu i moj brat, koji se također potvrdio na svjetskom nivou. Evo jedan detalj s te večere: prilazi nam čovjek koji je 25 godina u Escoffier društvu i govori kako je oduševljen kušanim, to je priznanje koje znači jako puno. Ja sam prošao puno u životu, dobitnik sam Reda kneza Trpimira od predsjednika RH, bio sam hrvatski djelatnik godine u turizmu 2018., bio glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije na za nas veličanstvenom svjetskom prvenstvu u Rusiji i još sam s reprezentacijom, s Hotelom Osijek, kao glavni chef, osvojio niz nagrada, ali ovo što sad proživljavam, to je doista vrh svega, to je kruna svih mojih nastojanja i rada u kulinarstvu - kaže Tomica Đukić.

Braća Đukić u ovu su vrhunsku priču uključila i poznatu baranjsku vinariju Josić, dobitnicu brojnih zlatnih medalja za kvalitetu i višestrukih nagrada za dizajn. Na etiketama vina Josić nalaze se rijetke i ugrožene vrste ptica stanarica ovoga kraja, što je također jedinstvenost i posebnost. Vina su također pohvaljena na Epikurovoj večeri u Zagrebu.

- Za nas je sudjelovanje na ovakvoj svjetskoj večeri veliko priznanje i prije svega velika prilika pokazati vrijednost slavonske i baranjske enologije. Ja sam inače i profesionalni kuhar, radim u našem restoranu i ovo je za mene idealan spoj, dakle enologije i gastronomije, i posebno sam ponosan što je ovako veliku stvar odradio naš slavonsko-baranjski tim i što smo pokazali da Hrvatska itekako može biti ponosna na ovo podneblje, koje je često podcijenjeno - kaže vlasnik Vinarije Damir Josić.


Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana