Tehno
TEST: TECHNICS EAH-AZ40

Slušalice nude snažan bas i jasan zvuk u svim spektrima
Objavljeno 29. listopada, 2021.
Prije povezivanja slušalica na pametni telefon instaliramo Technics aplikaciju

Ponuda potpuno bežičnih slušalica povećana je za dva vrhunska modela iz ponude Technicsa, a model Technics EAH-AZ40 dobili smo priliku i isprobati.Technics je prije 10-ak dana predstavio svoja dva nova modela potpuno bežičnih (TWS) slušalica, modele Technics EAH-AZ60 i EAH-AZ40. Potonjeg smo se već uspjeli domoći te isprobati i otkriti po čemu je Technics poseban.

Forma je bitna


U moru potpuno bežičnih slušalica Technics se modelom EAH-AZ40 ističe zaista vrhunskim pa, možemo slobodno reći, i premium finišem. Perforirani krom s natpisom Technics jasno daje do znanja kako nosimo slušalice proizvođača itekako poznatog po zvuku i audioproizvodima. Slušalice su ergonomski oblikovane te izvrsno leže u/na ušima. Technics EAH-AZ40 zapravo su in-ear slušalice i kao takve pružaju odličan osjećaj sigurnosti i neće tek tako ispasti. Osim toga, in-ear slušalice poslovično odlično izoliraju vanjsku buku. Kutijica za pohranu je obična, jednostavna i radi ono što joj je i namjena – sprema i puni slušalice kada ih ne koristimo. Osim brojnih stilskih kutijica, Technics se neće posebno isticati, izgleda obično, no nudi 25 sati uživanja u glazbi s jednim punjenjem te tehnologiju brzog punjenja gdje za 15 minuta punjenja slušalica dobivamo 90 minuta slušanja glazbe. Kad smo kod autonomije, s jednim punjenjem Technics EAH-AZ40 nude 7,5 sati uživanja u glazbi. Slušalice su otporne na vodu po IPX4 standardu, pa znoj ili kiša ne bi trebali biti prepreka pri nošenju.


Jasan glas


Kako bismo koristili sve mogućnosti Technics EAH-AZ40 slušalica, prije njihova povezivanja na pametni telefon instaliramo Technics aplikaciju. Sama aplikacija nudi informacije koliko je koja slušalica napunjena, ali i nudi napredne mogućnosti podešavanja. Ovdje valja istaknuti tehnologiju JustMyVoice. Ta posebna tehnologija prepoznavanja glasa koristi mikrofone i softver za prepoznavanje glasova tijekom govora, a dva MEMS mikrofona aktivno hvataju zvuk i smanjuju okolnu buku s pomoću tehnologije formiranja snopa. Rezultat je jasan poziv, čak i u najbučnijim okruženjima. Iako slušalice nemaju poništavanje vanjske buke, s tom tehnologijom pozivi će stoga biti jasni, bez obzira na buku. Poništavanje okolne buke pri slušanju glazbe čak i nije potrebno. Kako smo spomenuli, okolna izolacija zvukova već je i pasivno vrlo visoka. Unutar aplikacije nadalje možemo uključiti način rada s pojačanim basom, jasnim govorom, pojačanim visokim tonovima, dinamični način rada te po svojoj želji podesiti equalizer.


U pogledu zvuka Technics EAH-AZ40 oduševit će sigurno sve. Slušalice nude bogat i jasan zvuk u svim spektrima. Bas je prodoran i "mesnat", dok su srednji i visoki tonovi jasni i naglašeni.

Za isticanje nekog spektra tu su svakako i spomenuti dodatni načini prilagodbe equalizerom. EAH-AZ40 čini se kao slušalice koje zaista mogu zadovoljiti sve. Od onih koji ih traže primarno za pozive do onih koji ih traže za uživanje u glazbi. Nedostatak poništavanja okolne buke (koje se nalazi na skupljem modelu EAH-AZ60) neće biti toliko osjetan i presudan.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana