Mozaik
NAPORI AKTIVISTA

Washington prebrojio sve mačke
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabilježi prizor. Riječ je o mačkama, a mjesto snimanja nije neka udaljena divljina, nego prijestolnica SAD-a. Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Cat Count. Riječ je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i znanstvenika da popišu svaku mačku u Washingtonu. Studija pruža adekvatnu procjenu veličine gradske mačje populacije.

U Washingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovina otpada isključivo na one kućne. Drugi dio čine mačke koje imaju ograničen, ili nikakav pristup vanjskim prostorima i mačke lutalice, kaže Tyler Flockhart, konzervacijski biolog koji vodi projekt. "Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder koji u takvoj gustoći živi blizu ljudi", kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. "Doista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji". Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1500 lokacija.

- To je vjerojatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svjetskom gradu - rekao je Flockhart. Njihove su kamere snimile i druge životinje poput vjeverica, rakuna, lisica, jelena, pa čak i risa. "Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu", kaže Flockhart. "Često gradovima smatramo mjesta u kojima žive samo ljudi, no ondje susrećemo i divlje životinje, od glodavaca do velikih predatora". H
Možda ste propustili...

HBO GO ZA 20 GODINA HITA "HARRY POTTER I KAMEN MUDRACA"

Natjecateljski serijal s Helen Mirren

GORAN KARAN SNIMIO PJESMU S 4 TENORA

"Divna je noć" govori o istinskoj biti Božića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana