Novosti
ZNANSTVENICI I VLADA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Uskoro proširenje primjene COVID potvrda, necijepljeni su izvor za širenje virusa
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Učinkovitost cjepiva za novu varijantu i više je nego dobra * Zasad bez pooštrenja mjera
S obzirom na različite teorije vezane uz cijepljenje koje se pojavljuju u javnosti, svi članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH, koji se sastao u utorak, suglasni su da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize izazvane pandemijom koronavirusa. Istaknuo je to nakon sjednice Savjeta ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući kako znanstvenici naglašavaju da "moramo i dalje poštovati osnovne epidemiološke mjere".

Pritisak


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da još nisu razgovarali o proširenju primjene COVID potvrda na ostale segmente društva, ali i kako je izvjesno da će to doći na dnevni red. "Ako pogledate zemlje u okruženju, zemlje zapadne Europe, vidjet ćete da oni vrlo široko i sve šire koriste COVID potvrde kao jednu vrstu relativnog pritiska na osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su cijepljeni imaju određene prednosti pri korištenju usluga, ulasku u kulturne institucije, u restoranima", kazao je Capak. "Vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati", dodao je. Uspjelim je ocijenio dosadašnje uvođenje COVID potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi, gotovo da ne postoje oni početni problemi u poštovanju te mjere "i rekao bih da će vrlo skoro doći vrijeme kada će se početi razgovarati o eventualnom proširenju". Kada je riječ o pooštravanju mjera zbog povećanja broja novozaraženih, Capak je rekao kako smatraju da je balansirani pristup najbolji. "U ovom trenutku treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna, dakle ne u ovom posljednjem, imali stagnaciju porasta, tako da je još prerano govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Ali, za neko vrijeme, vjerojatno ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne", rekao je. Dodao je da će COVID potvrde vrijediti godinu dana nakon primanja treće, odnosno tzv. booster ili docjepne doze.

Ministar Beroš kazao je da su svi znanstvenici, članovi Savjeta, suglasni da se treća doza primjenjuje kod imunokompromitiranih osoba, a zatim kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali. "Svi znanstvenici su unisoni u promišljanju da je treća doza apsolutno prihvatljiva i da je to ono što će nam pomoći u borbi protiv ove epidemije, a jednakog su mišljenja i oko toga da je potrebno smanjiti različitosti u tumačenju i davanju preporuka za cijepljenje", rekao je Beroš. Istaknuvši da ne želi nikoga diskriminirati, ministar Beroš kazao je da je na sastanku rečeno da su diljem svijeta upravo necijepljeni rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija. "Jedini smisao znanosti je da se propituje, i dogme, naravno, nema i u tom kontekstu smo sagledavali i činjenicu da je i među cijepljenima moguć prijenos virusa, međutim svi su promišljanja da je ta mogućnost mnogo manja", poručio je. Naglašeno je da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu, za koje ono nije inicijalno dizajnirano, i više nego dobra.

Nepredvidljiv virus


Beroš je naveo da je akademik Miroslav Radman govorio o različitim mutacijama virusa i o njihovu utjecaju na daljnju patogenost virusa. Profesor Igor Rudan govorio je o novim znanstvenim podacima u literaturi te o Velikoj Britaniji i Izraelu u koje su svi pogledi bili upereni proljetos i na početku jeseni jer su bili predvodnici određenog vala, a razvili su visoku procijepljenost te su bili suočeni s novim izazovima, pa je tako i dandanas velik broj novozaraženih u Velikoj Britaniji, dodao je. "To nije neočekivano jer virus je potpuno nepredvidljiv. Ono što već drugu godinu govorimo je da dolaskom hladnijeg vremena moramo uvažiti okolnosti koje pridonose širenju virusa, prepoznati ih i izbjegavati", rekao je Beroš.

Istaknuo je da je molekularni biolog Gordan Lauc govorio o svojim nedavnim izjavama koje su dijelom, istaknuo je, krivo prenesene. "I to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne jasnoj uzročno-posljedičnoj vezi između smrtnosti i cijepljenja. On je od prvog dana, a tako i sada, zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta", poručio je Beroš.

Beroš je potvrdio da će se cijepiti trećom dozom. "Stav struke je kako je dobro i dobrodošlo da imamo različita cjepiva. Prvi put sam se cijepio AstraZenecom, a stav struke je da se docjepljivanje radi mRNA cjepivom. Prema tome, za mene nema dileme, cijepit ću se treći put i to će vjerojatno biti Pfizer ili neko mRNA cjepivo", rekao je.

Izvijestio je i o podacima zaštićenih u zdravstvenom sustavu, bilo na osnovi cijepljenja ili preboljenja bolesti. Tako je među doktorima medicine 89,81 posto onih koji su zaštićeni, među medicinskim sestrama ih je 76,36 posto, a ukupno je 78,2 djelatnika u zdravstvu u ovom trenutku zaštićeno. Cijepljeno je više od 72 posto građana starijih od 65 godina, a onima koji nisu ministar je uputio apel da se cijepe.


Dijana Pavlović
stav struke
DOCJEPLJIVANJE ĆE BITI mRNA CJEPIVOM

NOVIH SLUČAJEVA JE 1741, 21 UMRLI
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježen 1741 novi slučaj zaraze koronavirusom, testiranih je bilo 8862, a umrla je 21 osoba, izvijestilo je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutačno su aktivna 9894 slučaja. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 128. U samoizolaciji su trenutačno 19.182 osobe. Zaključno s 18. listopada utrošeno je 3.524.319 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,13 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,30 posto odraslog stanovništva. Bar jednom dozom cijepljeno je 1.872.076 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1.757.089 osoba (1.651.293 osoba cijepljeno dvjema dozama te 105.796 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,99 posto odraslog stanovništva.

PANDEMIJA JAČA U ISTOČNOJ EUROPI
Pandemija koronavirusa jača na istoku Europe - Češka i Bugarska potvrdile su rekordan broj zaraženih, sve više zaraženih ima i Poljska, a Ukrajina je izvijestila o najviše COVID žrtava od početka pandemije. Češka je potvrdila 2521 novi slučaj koronavirusa, najveći broj zaraženih u danu od kraja travnja. Češka vlada nije postrožila protuepidemijske mjere, nego se fokusirala na cijepljenje jer podaci pokazuju da većina zaraženih nije cijepljena. Zemlja s 10,7 milijuna stanovnika potpuno je cijepila 6,03 milijuna ljudi. Zaraze u Bugarskoj u porastu su još od početka rujna, a vlada i nisko povjerenje u cjepiva. Bugarska je potpuno cijepila samo 24 posto odraslih, u usporedbi s oko 74 posto u EU-u. Bugarske vlasti razmatraju nove mjere te uvođenje zdravstvene propusnice kako bi se suzbilo širenje zaraze. Latvija je najavila zatvaranje od 21. listopada do 15. studenoga kako bi pokušala usporiti širenje zaraze u jednoj od najmanje procijepljenih zemalja EU-a.

Možda ste propustili...

ĐURO ĐAKOVIĆ SPECIJALNA VOZILA

Isporuka vagona za 68,9 milijuna kuna

SABORU PREDSTAVLJEN DRŽAVNI PRORAČUN ZA 2022.

Proračun usmjeren na nova radna mjesta i konkurentnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ ZARAŽENA NOVA 4751 OSOBA, 54 UMRLE

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo pet osoba, 216 novozaraženih

2

Još jedan hrvatski grad u kojem su dostupne čak tri poslovne vertikale

BOLT FOOD OD DANAS DOSTUPAN I U OSIJEKU

3

RAZGOVOR: TOMO MEDVED, MINISTAR HRVATSKIH BRANITELJA

Nikad se nećemo umoriti
od potrage za nestalima,
to za nas ostaje prioritet