Osijek
UGOVOR ŽUPANIJE I HŽ-A

Vlakom besplatno putuje
već 1500 redovnih studenata
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Kao jedan od rezultata ove suradnje najava je ponovnog uvođenja izravne linije Osijek - Split

Župan Ivan Anušić i Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, potpisali su u srijedu u Osijeku još jedan dodatak Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja županije, čime će prijevoz za redovne studente i dalje biti besplatan. U županijskom proračunu za ovu godinu prvotno je za tu namjenu planirano 300 tisuća. Međutim, zbog velikog interesa studenata tijekom proljeća bilo je nužno osigurati dodatnih 500 tisuća kuna, a sada se dodaje još novih 500 tisuća kuna.- Znači, riječ je o iznosu od 1,3 milijuna kuna kojim subvencioniramo prijevoz redovnim studentima s područja županije na svim linijama kojima HŽ prometuje unutar Hrvatske. Kada smo potpisali prvi ugovor, ovu je uslugu koristilo 318 studenata, a danas imamo 1500 ugovora. Projektom smo pomogli i pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prijevoza Hrvatskim željeznicama, koji može napraviti veliki iskorak u putničkom i drugim oblicima željezničkog prijevoza u Hrvatskoj. Nadamo se i novim projektima i novim zajedničkim realizacijama - rekao je župan Anušić.

Ukić je pak podsjetio kako je Osječko-baranjska županija prva među županijama krenula u omogućavanje besplatnog prijevoza, a s (n)ovim iznosom to je sada najveći ugovor kojim se potiče prijevoz studenata.

- Osim ovog iznosa, jasno je da smo pogodili pravu mjeru, da postoji potreba za putovanjima. Ako u jednom trenutku zbog zanimanja mjera postane veliko opterećenje za samu Županiju, morat ćemo potražiti nova rješenja. To je sigurno poticaj i za HŽ Putnički prijevoz kako bi bio još kvalitetniji prijevoznik i pokušao ponuditi drugi asortiman - rekao je Ukić. Najavio je, kao rezultat ove suradnje, novi projekt HŽ Putničkog prijevoza za Osječko-baranjsku županiju. Nakon više od 30 godina od idućeg ljeta nastojat će se ponovno izravnom linijom povezati Osijek i Split.

Ivana Katavić Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, koji operativno provodi ovu mjeru, izvijestila je kako oko 1500 studenata koristi ovu beneficiju.

- S obzirom na to da je počela nova akademska godina, ima jako velik broj novih prijava, tako da vjerujem kako će ovaj broj biti i povećan - rekla je pročelnica Katavić Milardović.Dario Kuštro
subvencija Županije
OLAKŠANJE ZA STUDENTSKI NOVČANIK

SURADNJA POČELA 2019. GODINE
Suradnja Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza na ovom projektu počela je u siječnju 2019. nakon čega su uz sufinanciranje Županije i HŽPP-a studenti do mjesta studiranja trebali plaćati 25 posto cijene karte. No od 1. siječnja ove godine u cijelosti se, od strane Županije, financiraju troškovi prijevoza redovitih studenata za mjesečne karte u 2. razredu vlakova. Uz to, redovitim studentima potpuno se sufinanciraju i troškovi kupnje pojedinačnih karata od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, pri čemu polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području županije. Od početnih 300, pogodnost sada koristi oko 1500 studenata.

Možda ste propustili...

“Sunce”, Društvo za psihološku pomoć iz Osijeka

Psihološka pomoć za roditelje

U DJEČJEM VRTIĆU GRLICA BILJE

"Ekolozi" u akciji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOMUNALNI REDARI KOD AUTOTRŽNICE

U jednom danu čak 70 kazni zbog parkiranja

2

DOBRA PRODAJA KUĆNIH TESTOVA ZA COVID-19

Kihanje i kašljanje mnogima razlog za kućno testiranje

3

STJEPAN KREŠO ZAREĐEN ZA ĐAKONA

Fiziku je zamijenio teologijom,
obuzet potragom za istinom