Regija
GRADSKO VIJEĆE O ZADUŽENJU I PRORAČUNU

Za vinkovačku knjižnicu
kredit od 38 milijuna kuna
Objavljeno 13. listopada, 2021.

VINKOVCI - Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, bilo je riječi o zaduženju i polugodišnjem izvršenju proračuna, o čemu je govorila Sanja Lozić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije.

 

- Grad će se zadužiti kod Hrvatske poštanske banke za gradnju nove knjižnice, a projekt je težak 48 milijuna kuna. Radovi su počeli prošle godine i do danas su obavljeni u vrijednosti od deset milijuna kuna - podsjetila je Sanja Lozić, pojasnivši da potencijalno zaduženje iznosi 38 milijuna u tri godine - 2021., 2022. i 2023., a koje će se umanjiti ako u međuvremenu budu potpisani naknadni ugovori o financiranju.

 

Gradonačelnik Ivan Bosančić pojasnio je kako Grad radi rebalanse, u pravilu, zbog projekata koje dobije u međuvremenu i drži kako nije važno koliko rebalansa imaju, glavno je pojasniti vijećnicima i javnosti što su dobili i gdje su novac potrošili.

 

- U posljednjih pet godina Vinkovci su iznimno likvidni i nema nikakvih problema vezano uz financije, upravljamo financijama, pa i ovaj kredit pokazuje kako promišljamo o budućem vremenu. U ovom je trenutku najniža cijena novca koji se nalazi na tržištu i taj novac koristit ćemo za gradnju knjižnice, on će osloboditi dio proračuna koji ćemo usmjeriti u druge projekte. Pred nama su prijave za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, gdje moramo imati dodatna sredstva unutar proračuna kako bismo povukli sredstva. Imamo pripremljenih projekata u vrijednosti od 200 milijuna kuna. Mislim da je povoljan trenutak za zaduženje, jer jeftin novac na tržištu neće još dugo biti. U sljedećem razdoblju bit ćemo spremniji i snažniji na tržištu gdje se natječemo, a to je tržište europskih fondova i europskog novca - rekao je Bosančić.

 

No oporba drži kako gradnja nove knjižnice uopće nije bila potrebna, da se nepotrebno ulaže novac, jer "Gradska knjižnica ima zgradu", što očito znači da odavno nisu bili u knjižnici i nisu vidjeli u kakvim skučenim prostorima rade djelatnici.

 

- Mi već godinu dana govorimo da je nova knjižnica promašen i nepotreban projekt, to više što se Grad prije mjesec i pol već zadužio za 35 milijuna kuna, pa će se u dva mjeseca Grad zadužiti za deset milijuna eura, a to je neprihvatljivo. Nije vrijeme za zaduživanje od deset milijuna eura, posebice ne za knjižnicu - kaže Goran Kajkić (Živi zid), neuspješni kandidat za gradonačelnika na svibanjskim izborima. M.F.

Možda ste propustili...

DJEČJI DOM "SV. ANA" STAMBENO ZBRINJAVA I ŠTIĆENIKE NAKON 18. GODINE

Primaju donacije u novcu, materijalu, opremi i usluzi za novi stan mladima

IZNOSI SE KREĆU OD 100 PA SVE DO 700 KUNA

Novčani dar za Božić dobit će 5000 baranjskih umirovljenika

LENĐELOVI - NAJVEĆI BARANJSKI MLJEKARI

Mljekarstvom se bavi treća generacija, otvaraju siranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

BAGERI STIGLI, NA JEZERU POČELI RADOVI

Uklonjeni montažni restoran i terasa