Ekonomija
VELEPRODAJNE CIJENE PŠENICE I KUKURUZA DO 2 KUNE

Prodavatelji žitarica čekaju najbolju moguću cijenu, pa je trženje njima usporeno, kupcima one previsoke
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je veleprodajne cijene (VPC) pšenice, kukuruza i brašna u prvih devet mjeseci 2021., a koje potvrđuju kako je ona za njih godina visokih vrijednosti, ali i poremećaja izazvanih sušom i drugim pojavama koje su u konačnici dovele do poskupljenja.

Pšenica je najveću veleprodajnu maksimalnu cijenu od 2,09, ali i najmanju minimalnu – 0,90 kn/kg, imala u siječnju, pa joj je prosjek tada bio 1,38 kn/kg. Ove godine dogodila se prva žetva uz unaprijed poznate, kotacijske cijene koje su bile znatno veće nego što su pratile prijašnje žetve - od 1,15 za četvrtu klasu do 1,40 za premium zrno, a koje je lani imalo cijenu kakvu je ove godine imala 4. klasa.

Lani je prosječna cijena pšenice bila 1,10 kn/kg. - Siječanjske veleprodajne cijene pšenice jedna su epizoda, no prosjek im je tada mali. Jer, prosječna veleprodajna cijena pšenice za sezonu 2021., prema TISUP-ovoj objavi, iznosi 1,48 kn/kg, no uz oprezno tumačenje jer paritet prodajne cijene, osim kvalitete, uključuje i drugo – je li to cijena s prijevozom ili ne, je li uključen prijevoz do luke ili nije, no vidljivo je da su cijene žitarica u stalnom rastu - kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Jer, od veljače do rujna, minimalna VPC pšenice raste do 1,30, a u rujnu pada na 1,20 kn, dok joj '"maksimalac" od veljače do srpnja stalno pada, sa siječanjskih 2,09 na srpanjskih 1,67, a u rujnu dostiže do 1,96 kn/kg, pa je prosjek VPC-a u rujnu 1,50 kuna.

Kukuruz potvrđuje skupoću stočne hrane, dok mu VPC u "minimalcu", počev od siječnja, kada je bio jednu kunu, pa do rujna manje-više ima konstantu, i tada iznosi 1,21 kn/kg, "maksimalac" mu je bio u stalnom porastu - od 1,56 u siječnju do 2,20 kn/kg u kolovozu, odnosno 2,06 kn u rujnu te je prosjek za taj mjesec od 1,68 kn/kg. Prosječna veleprodajna cijena za kukuruz u prvih devet mjeseci je 1,50 kn.

- Na terenu ta je cijena manja, trenutačna situacija s kukuruzom je da se slabo trguje njime. Prodavatelji ne potpisuju ugovore. Ono što se sada vidi jest to da su cijene žitarica u porastu, Srbija je imala loš urod i aflatoksin u kukuruzu, u Ukrajini žetva kasni, a Mađari ne daju kukuruz. Općenito stanje je da prodavatelji svojih roba ne žele olako prodati ih, svi su oprezni i žele postići najbolju moguću cijenu, pa je to usporilo trženje žitaricama - komentira Barišić.

Potvrđuje to i trženje pšenicom, u ŽZ-u raspolažu informacijom da je mnogo veća količina pšenice izvezena u ovo doba lani, a što se sada nije dogodilo. - Jer, cijene su u porastu i što se realno manje trži - dodaje Barišić. No, što je s kupcima?

- Talijani nisu voljni po tako visokim cijenama kupovati, pa čekaju povoljno vrijeme za sebe. Stoga je teško sada komentirati cijene – postižu se i cijene od dvije kune za kilogram, ali realno s tim se vrlo slabo i rijetko trguje - kaže Barišić. Sada je aktualan kukuruz s kojim se oklijeva u prodaji.

- Dostigao je u rujnu maksimalnu cijenu od 2,06 kuna, ali realno mu je je cijena oko 230 do 240 eura za tonu, i slabo se njime sada trguje, jer svi su, ponavljam, oprezni - dodaje Barišić, pa bi svojevrsni rezime Žitozajednice bio: "Iako iz TISUP-ove objave VPC-a nije vidljivo je li riječ o paritetu franko utovareno, ili o paritetu kvalitetne premium ili prosječne pšenice, no vidi se da su cijene u porastu, ali s trženjem se oklijeva, odnosno svi čekaju povoljniju situaciju za sebe. Ovakav trend ne pamti se i on govori da žitarice i dalje rastu". S.Župan

Rast cijena kod brašna
Prema TISUP-ovoj objavi veleprodajna cijena za brašno T-550 oštro u prvih devet mjeseci imalo je prosječnu cijenu od 3,59 kuna, s 5,20 kuna u siječnju/veljači/ožujku, maksimalna mu se veleprodajna cijena od tada do rujna držala na 5,60 kuna, a minimalna od 1,65 u siječnju, pa do rujna 2,20, a u rujnu 2,50 kuna. Brašno tip 550 glatko u tom vremenu imalo je prosječnu veleprodajnu cijenu 2,41 kn, minimalna je konstantno bila 1,74, a maksimalna od 4,35 do 4,85 kuna. Prosječna VPC brašna T-850 za siječanj-rujan 2021. godine bila je 2,25 kuna, minimalna je varirala od 1,64 do 1,67, a maksimalna od 4,20 u prva tri mjeseca ove godine do 4,70 kuna. – Brašno tip 450 glatko za pekarstvo u rujnu je u VPC-u poraslo za 25 u odnosu na kolovoz. Svakako je rasla cijena kod brašna, jer već u žetvi išli smo s mnogo većim cijenama i to se ne može nikako ignorirati, komentirala je kretanja veleprodajnih cijena brašna direktorica ŽZ-a Barišić.

Možda ste propustili...

KONGRES MAGAZINE OBJAVIO LISTU NAJBOLJIH

Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom

PREDSTAVLJANJE GEM ISTRAŽIVANJA

"Što Hrvatsku čini (ne) poduzetničkom zemljom?"

NA AGRIFISH VIJEĆU MINISTARA

Hrvatska zatražila povećanje potpora

Najčitanije iz rubrike