Sport
HRVATI OTPUTOVALI U JAPAN

Aurel Benović za dva tjedna
spremio vježbu vrijednu finala
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Srbić se odlučio odmoriti, pa hrvatsku gimnastičku izabranu vrstu na svjetskoj smotri u Kitakyushu predvodi Filip Ude

Dio svjetske gimnastičke elite ponovno ide u Japan. U gradu Kitakyushu, od 18. do 24. listopada, održat će se Svjetsko prvenstvo. Treće je to veliko natjecanje u 2021. godini nakon Europskog prvenstva te Olimpijskih igara. Kako je sezona dugačka i naporna, dio gimnastičara, posebice onih koji su nastupili na Olimpijskim igrama, neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu.


Drugi put prema Japanu u istoj godini jučer nije krenuo Tin Srbić. Srebrni prečaš s Olimpijskih igara propustit će Svjetsko prvenstvo. Kao i Osječanin Robert Seligman koji ipak nije uspio spremiti konkurentnu vježbu. Zato će Hrvatsku u Kitakyushu sljedeći tjedan u prvom redu predstavljati najiskusniji Filip Ude (konj s hvataljkama), nadolazeća zvijezda Osječanin Aurel Benović (parter) te Jakov Vlahek i Mateo Žugec (konj s hvataljkama) i Marko Jovičić (parter). U ženskoj konkurenciji Hrvatsku će predstavljati Christina Zwicker. Olimpijka Ana Đerek i iskusna Tijana Korent propustit će Svjetsko prvenstvo.

 

Uoči puta u Japan Osječanin Benović priznao je kako nije u najoptimalnijem stanju. Premda je uspio doći na razinu na kojoj može biti konkurentan i s pravom očekivati dobar plasman.

 

- Nakon ljetnog odmora vratio sam se treninzima, međutim, zaustavila me ozljeda zgloba i nikako nisam mogao uhvatiti kontinuitet treninga. Sve do posljednjih dva tjedna kada sam ipak dobro trenirao i uspio se pripremiti za Svjetsko prvenstvo - rekao je srebrni parteraš s prošlog Europskog prvenstva u Mersinu.

 

Vježba sa startom 6.5, znači, spremna je za Japan?

 

- Kao što je donedavno bila sigurna 6.2, tako je sada ona rutina. Imam ja još prostora za čudo, ocjenu čak i 7.0, ali u ovom trenutku, ako budem sve dobro odradio, i ova je vježba vrlo konkurentna. Za početak za finale, a onda ćemo vidjeti.

 

Poznato je kako neki od najboljih svjetskih gimnastičara neće ove godine nastupiti na SP-u. Kakva je situacija na parteru?

 

- Olimpijski prvak Dolgopyat sigurno neće doći, ali zato će tu biti kompletna japanska reprezentacija, uključujući i svjetskog prvaka u višeboju Hashimota (olimpijski prvak na preči ispred Srbića, nap.a), kao i svjetski prvak iz 2019. Filipinac Carlos Yulo. Znači, skoro TOP konkurencija.

 

Jučer su krenuli prema Japanu, a nastup u kvalifikacijama imat će sljedeću srijedu.

 

- Vježbat će se na japanskim spravama SENOH. Parter je bijel, sličan kao Gym nova. Tomi Marković mi je pričao kako mu je čudno kod elemenata gdje se vrtiš u zraku. Kada trebaš doskočiti teže procijeniš visinu na bijelom negoli na plavom parteru. Mislim kako s tim neću imati problema. Brzo se prilagođavam.

Dan uoči puta dobio je i posljednju potvrdu kako leti za Japan.

- Evo, upravo sam dobio vijest da sam negativan na COVID. Nisam prebolio, ali sam se testirao. Morali smo mnogo formulara ispuniti. Testirat će nas i kada stignemo, i ako netko bude pozitivan leti kući, ali tek nakon deset dana izolacije. Neće biti ni nešto posebno prostora za "lutanje". Samo relacija hotel - dvorana - rekao nam je Benović uoči puta za Japan.

Krešimir Lacković

Možda ste propustili...

IZBORNIK AKTUALNOG EUROPSKOG NOGOMETNOG PRVAKA ITALIJE

Mancini ponovno ima problema

ALPE ADRIA KUP U DIZANJU UTEGA

Slavonski tercet u Ljubljani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana