Gastro
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEMO

Doručkuje oko 82 posto Hrvata, no sve ih manje jede žitarice
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Kod voća primjetan je nešto veći pad s prošlogodišnjih 11 % na sadašnjih 7,9 %

Nedavno je provedena opsežna studija o tome koliko stanovnika Hrvatske doručkuje, i što zapravo jedu kao prvi obrok u danu. Istraživanje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja, uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.Doručak obično nosi titulu najvažnijeg obroka po kojem se dan poznaje. I dok je ubrzani ritam dnevnih aktivnosti utjecao na promjenu naših svakodnevnih navika, pa danas malo tko ima vremena da si priušti zajednički, tradicionalni obiteljski doručak, ovaj obrok ipak ne gubi na značaju, nego se prilagođava novim uvjetima i potrebama. U tom kontekstu jedna od najvažnijih namirnica koja se konzumira za doručak jesu i žitarice kao zdrava opcija za brz, lagan i nutritivno bogat obrok.

U sklopu istraživanja hrvatski su građani upitani doručkuju li redovito. Da je doručak redovito na njihovom dnevnom meniju istaknulo je 63,8 % ispitanika, a da to čini ponekad navelo je njih 17,2 %. To znači da manje ili više učestalo doručkuje ukupno 82,8 % hrvatskih građana, što je gotovo identičan rezultat kao i lani. Brzina je ujutro važna, pa je kruh s namazom najčešći izbor za doručak koji jede 34,7 % građana, što je dosta više u usporedbi s 27,5 %, koliko ih je bilo u prošlogodišnjem istraživanju. Žitarice su istodobno malo izgubile na popularnosti, jer ih sada konzumira 18,7 % u odnosu na ranijih 21,3 %. Bez izraženijih oscilacija slijede peciva sa 17,2 % udjela, omlet ili jaja s 11,5 % i mesni naresci s 9,9 %, dok je kod posljednjeplasiranog voća primjetan nešto veći pad s prošlogodišnjih 11 % na sadašnjih 7,9 %.

Sljedeće pitanje bilo je vezano uz to što ispitanici najčešće piju za doručak, a dobiveni rezultati vrlo su slični onima iz prošle godine. Kava je i dalje uvjerljivo prva s 56,9 %, a vrlo su međusobno blizu čaj s 13,8 %, tekući jogurt s 13,2 % i mlijeko s 12 %. Na začelju je sok od naranče koji uz doručak pije svega 4 % ispitanih građana.

Fokusirajući se samo na žitarice za doručak upitali smo građane jesu li ikada konzumirali proizvode iz ove kategorije. Ukupno 77,9 % građana koji doručkuju istaknulo je kako su jeli žitarice za doručak, a od tog broja njih 14,5 % konzumirali su ih svakodnevno, zatim njih 37,5 % bar jednom tjedno, a daljnjih 22,3 % bar jednom mjesečno. Da žitarice za doručak konzumiraju rijetko istaknulo je 25,7 % građana.Jasminka Knežević
Kao jutarnje piće kava je i dalje uvjerljivo prva s 56,9 %, a vrlo su blizu čaj, tekući jogurt i mlijeko

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana