Osijek
TRŽNICA I UNIKOM ZAJEDNO

Partnerski odnos pri zbrinjavanju dnevnog biootpada
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Na tržnici prikupljeni biotpad Unikom će pretvoriti u kompost za sadnju zelenila i cvijeća

Stotinu je posuda za odlaganje biorazgradivog otpada podijeljeno jučer zakupcima štandova koji na osječkoj glavnoj tržnici prodaju voće, povrće i cvijeće, a namijenjene su za odlaganja neprodane robe koju treba odbaciti. Tako skupljeni biootpad svakog će se dana dlagati u veliki spremnik od tisuću litara. Taj će se spremnik prazniti na Unikomovoj kompostani te će time biootpad na najbolji mogući način biti recikliran i upotrijebljen u ciklusu proizvodnje komposta za sadnju zelenila i cvijeća.U četvrtak su, u nazočnosti gradonačelnika Ivana Radića, Ivane Davidović, direktorice tvrtke Tržnica, i Marija Turalije, direktora tvrtke Unikom, predstavili novi oblik partnerske suradnje dviju tvrtki koje su u pretežitom vlasništvu Grada Osijeka.

- Poanta je cijele priče da olakšamo zakupcima na tržnici zbrinjavanje biotpada, pa će u konačnici biti i puno manja količina miješanog komunalnog otpada koji završi na Lončarici Velikoj. Tim ćemo potezom povećati udio reciklaže našeg otpada koji je trenutno 38 posto, a ovakvim tempom do kraja ove godine ostvarit ćemo pomak od 50 posto i s tim ući na vrh recikliranja otpada u odnosu prema ostalim gradovima u Hrvatskoj - jasan je bio Turalija.

Osim najvažnijeg cilja, zaštite okoliša i zdravlja ljudi, Tržnica će istovremeno smanjiti troškove prikupljanja i odvoza komunalnog otpada koji znatnim dijelom participira u ukupnim troškovima njezina poslovanja.

- Ovim ugovorom pokazujemo našu ekološku osviještenost. Benefit je Tržnice jasan - smanjiti trošak komunalnog otpada. Pretpostavka je da će, na dnevnoj bazi, biti 1100 litara biorazgradivog otpada - rekla je Davidović te izvijestila kako su o početku ove akcije razgovarali sa svojim zakupcima.

Gradonačelniku Radiću nije preostalo ništa drugo nego podsjetiti na rezultate Grada u pogledu zbrinjavanja otpada - Osijek, među gradovima, najbolje gospodari otpadom.

- Prvi smo grad koji je donio projekt odvajanja otpada na kućnom pragu, prvi smo uveli spremnike. Uspješno smo sanirali i dva zatvorena odlagališta otpada, u tijeku je sanacija odlagališta u Sarvašu. Iako nemamo obvezu, imamo i odlagalište za zbrinjavanje građevinskog otpada i time nastavljamo educirati naše sugrađane - pohvalio se Radić te zaključno najavio i skorašnji početak izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik je potom i sam sudjelovao u podjeli novih spremnika.Dario Kuštro
DOSEGNUTI IZNOS OD 12 TISUĆA TONA
Količina biootpada koja se u Osijeku prikupi je na razini šest tisuća tona, ovakvim potezom ta će se brojka povećati i na osam tisuća tona. “Povećanje tog volumena je zapravo na korist našim građanima, koji unatrag nekoliko godina dolaze na kompostanu Unikoma i kompost koriste za uzgoj cvijeće i povrća u svojim vrtovima. Naš krajnji cilj je dosegnuti 12 tisuća tona biootpada, gdje ćemo u konačnici našom uslugom izići i na tržište bioorazgradivog otpada u Hrvatskoj, najavio je Turalija. Plan je Unikoma nadograditi postojeći sustav za kompostiranje, u koji se dosad investiralo oko sedam milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana