Novosti
PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Proračun za obranu ne treba smanjivati
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Hrvatska ima vlast od Prevlake do Piranskog zaljeva, no to je velika odgovornost i obveza koja košta i zato proračun za obranu treba ostati na razini prije krize, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović u Splitu na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice. Govorio je i o neriješenoj situaciji u susjedstvu te pozvao Hrvate da čuvaju svoje ime, ali da budu racionalni. "Hrvatska može biti mirnija nego ikad", smatra Milanović. "Možemo se mi zaklinjati u partnerstvo i ljubav sa svim i svakim", rekao je očito aludirajući na članstvo u EU-u i NATO-u. "Ali to košta, to nije samo zrakoplov, to su streljivo, zalihe" i sve to zahtijeva "backup". "To nije samo za pokazivanje, nego, ne dao Bog, za upotrebu", dodao je.

U vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem se upozorava na kibernetičke i druge prijetnje, Milanović se osvrnuo na stanje u susjedstvu, u kojem Srbija "lupeta o srpskom svijetu", ali i na napetosti između Srbije i Kosova te na Crnu Goru, u kojoj se dio političkog svijeta ponaša kao da mu je glavni grad Beograd. "Pozivam Hrvate, ako ne žive u Hrvatskoj, neka gledaju na susjede, neka čuvaju svoju tradiciju i svoje ime, ali budu svjesni da žive u Srbiji", rekao je. "Subotica je 1900. godine imala 100.000 stanovnika", rekao je Milanović, naglasivši da je tada Split imao 15.000, Zagreb 60.000, a u Subotici su od tadašnjih 100.000 stanovnika 50 posto bili Hrvati Bunjevci. "Dakle, Subotica je tada bila najveći hrvatski grad, ali nije opstao, jer je bio daleko, nije bio u matici kao Split, ili Zagreb", rekao je Milanović pa retorički zapitao: "Je li Subotica hrvatski svijet?" aludirajući na politiku službenog Beograda o "srpskom svijetu". "Hrvatska zajednica veća je nego skoro sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji, ali Subotica nije hrvatski svijet, ne mogu pretendirati na to i davati dvosmislene izjave", poručio je.

"Situacija na Kosovu nas direktno ne ugrožava, ali promatramo odnose Beograda i Kosova", rekao je o ratu registracijskim pločicama između Srbije i Kosova. Smatra da će teško i jedni i drugi u "takvom gardu napredovati dalje prema Europskoj uniji", no stanje je teže za Kosovo, koje godinama nisu priznale sve članice Europske unije. "To je prepreka koju gledamo već godinama i teško ju je premostiti." H
”Situacija na Kosovu nas direktno ne ugrožava, ali promatramo odnose Beograda

i Kosova”

Možda ste propustili...

OECD: STARENJE STANOVNIŠTVA NOSI NOVE IZAZOVE

Visoki troškovi zdravstva i mirovina

I DALJE VELIKI BROJ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

OBŽ: Detalji o cijepljenju trećom i "booster" dozom do kraja tjedna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJI POD ISTRAGOM

Kupili djevojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali

2

PROBLEMI ZA LJEVICU I U SLAVONIJI

SDP ostao bez 300 članova u Osječko-baranjskoj županiji?

3

U HRVATSKOJ 4571 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, 26 OSOBA UMRLO

Osječko-baranjska županija: Umrla jedna osoba, 242 nova slučaja zaraze