Sport
PRVORAZREDNI SPORTSKI SPEKTAKL

Sprint po Hrvatskoj opet
počinje u ravnoj Slavoniji
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Etape će biti nervozne, tehnički zahtjevne, a vozači moraju biti eksplozivni

Nekada je to bio Tour of Croatia, sada je CRO Race, ime je promijenjeno, ali ono najvažnije ostaje isto - biciklistička utrka po Hrvatskoj ponovno će biti prvorazredni sportski spektakl preko kojeg se u svijet šalje slika o nebrojenim ljepotama Lijepe Naše. Šesto izdanje CRO Race starta danas (utorak), od 11.05 sati, u središtu Osijeka, a nakon više od 1000 kilometara po Hrvatskoj završava se u nedjelju, 3. listopada, u Zagrebu.


Biciklisti iz cijeloga svijeta i njihovi timovi već su tijekom nedjelje poslijepodne ili ranim satima ponedjeljka okupirali Osijek, a karavana se parkirala "u rupi", nedaleko od hotela Osijek. Mnogi znatiželjnici tijekom ponedjeljka motali su se po "rupi" te zadivljeno gledali kako biciklisti isprobavaju i naštimavaju svoje ljubimce na dva kotača. Bilo je gledanja, propitkivanja i ispitivanja mehaničara i biciklista, ali, srećom, ne i krađa. Naša kolegica fotoreporterka ovih je dana ostala bez svog gradskog bicikla, lopovima ni lanac nije smetao, no nitko se nije usudio dirnuti u vrijedan "stroj" timova kao što su Jumbo - Visma, ili recimo Bahrain Victorius i grad Osijek dovesti na stup srama. Čini se da i u lopova ima neke časti...

Međunarodna biciklistička utrka promijenila je ime, ali i termin. Prije se održavala u proljeće, kao "generalka" pred Giro d‘Italia, sada se vozi u jesen prije Il Lomardije, a to je utjecalo i na trasu utrke. Nema više uspona na Biokovo koji je bio i najteži dio utrke, ali CRO Race ponovno će biti jedna izazovna, zanimljiva i atraktivna utrka.

- Na startu će se naći 20 ekipa, od toga četiri s World Tour licencom, sedam Pro Continental timova i devet Continental timova. U momčadi Androni Giocattoli-Sidermec i hrvatski je vozač Josip Rumac, koji je 2012. godine osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, dok će u Continental ekipama biti još pet hrvatskih vozača. Nadam se kako će ova utrka promovirati i razvoj biciklizma kako na natjecateljskoj tako i na rekreativnoj razini - kazao je Vladimir Miholjević, direktor utrke i glavni "krivac" što naša država ima jedan tako poseban i zahtjevan događaj kao što je međunarodna biciklistička utrka oko Hrvatske.

Miholjević naglašava promijenjenu trasu, ali kaže kako bi ovogodišnja utrka trebala biti po svim mjerilima - spektakularna.

- Ovogodišnje etape bit će nervozne, tehnički zahtjevne, ali vozači moraju biti i eksplozivni - naglasio je Miholjević.

Na predstavljaju utrke u Osijeku bio je i jedan od kandidata za ukupnu pobjedu šestog izdanja CRO Racea Simon Yates, član australske momčadi Team Bikeexchange i brat blizanac pobjednika iz 2019. Adama Yatesa. Simon je sjajan vozač, 2018. godine osvojio je Vueltu, ove je godine bio treći na "Giru".

- Trasa pokazuje kako će ovo biti zahtjevna utrka, a mi smo ovdje došli s momčadi koja može biti agresivna i preuzeti kontrolu utrke. Već nakon prve etape vidjet ću kako se osjećam, u kakvom sam stanju i mogu li se upustiti u borbu za ukupnu pobjedu - kazao je Yates, kojemu je brat Adam otkrio kako je utrka kroz Hrvatsku mnogo teža nego što se čini.

CRO Race ponovno počinje u Osijeku, prva etapa u dužini od 237 kilometara vozi se do Varaždina, a nakon toga karavana odlazi u Ličko-senjsku županiju, točnije Slunj, gdje je start druge etape. Od Like se odlazi prema Dalmaciji, pa preko Kvarnera do konačnog cilja u Zagrebu.


Ivana Liović
Krug po Hrvatskoj
1. etapa 28. rujna: OSIJEK - VARAŽDIN (237 km)

2. etapa, 29. rujna: SLUNJ - OTOČAC (187 km)

3. etapa, 30. rujna: PRIMOŠTEN - MAKARSKA (167 km)

4. etapa, 1. listopada: ZADAR - CRIKVENICA (197 km)

5. etapa, 2. listopada: RABAC - OPATIJA (137.5 km)

6. etapa, 3. listopada: SAMOBOR - ZAGREB (157.5 km)

Josip Rumac

hrvatski biciklist

Meni je ovogodišnja trasa atraktivnija od prethodnih, do sada smo uvijek imali jednu etapu koja je završavala na vrhu uspona i znali smo da će ona biti odlučujuća. Sada nije tako. Bit će gusto i neizvjesno, a ukupni pobjednik vjerojatno se neće znati do posljednje etape.

Možda ste propustili...

IZOSTALA SENZACIJA

Ponosan sam na momčad

DVA DIZAČKA NATJECANJA ODRŽANA U METROPOLI

Osijek prva pratnja, Vukovarci u Zagrebu dvostruko zadovoljni

TREĆELIGAŠ MARSONIA IMA NOVOG TRENERA

Kurtušić na klupi umjesto Bušića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PETRU BOČKAJU LEŽI RUJEVICA

Otišao sam k predsjedniku i tražio da ostanem u Osijeku

2

VRATARSKA KRIZA U GRADSKOM VRTU

I Malenica out, Ivušić na operaciju

3

DINAMO U BIJELO BRDO PRIVUKAO VELIK BROJ GLEDATELJA

Samo da nije bilo ružnih povika BBB-a