Svijet
OPSKRBLJIVALI EU KOKAINOM

Uhićenja članova balkanskog narkokartela u Europi
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Zločinačku organizaciju činili su kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije

U opsežnoj akciji policije iz osam zemalja prijavljen je 61 osumnjičeni pripadnik balkanskog narkokartela koji je Europu opskrbljivao kokainom, a zaplijenjeno je 2,6 tona te droge, više od 300 kilograma marihuane i 600.000 eura u gotovini, izvijestio je MUP.Od 61 prijavljenog člana narkokatrela uhićena su 23, i to 13 u Španjolskoj, a deset u Sloveniji, kažu u policiji. U policiji kažu i da je prošle godine proveden niz akcija u okviru operativne radne skupine između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju koju je vodio EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal. Ova izrazito mobilna zločinačka organizacija imala je aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je operativnu radnu skupinu osnovao u srpnju 2020. s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciju zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu. Španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz golemih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Poduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tijekom njihovih višestrukih putovanja između Španjolske i Južne Amerike kako bi organizirali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tona kokaina. Istraživanje je dobilo zamah u ožujku ove godine, kada su vođe kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dospijeće pošiljke kokaina. Do tada nisu osobno nazočili sastancima, kako bi izbjegli policiju.

"To je bila predobra prilika za policiju da je propusti. U ranim jutarnjim satima 10. ožujka pripadnici španjolske nacionalne policije proveli su istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhitili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policajca koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom", priopćeno je. Rezultati akcije predstavljeni su na konferenciji za novinare u Madridu, na kojoj su sudjelovali i predstavnici hrvatske policije. H
2,6

tona kokaina zaplijenjeno je u akcijama Europola

23

osobe od 61 prijavljene su uhićene - 13 u Španjolskoj i 10 u Sloveniji

Među uhićenicima su i dva narkobosa te policajac koji je surađivao s dilerima droge

Najčitanije iz rubrike