Autoglas
NEDOSTAJE IH NEVJEROJATNIH 100.000

Britanija u velikom kaosu, vozača kamiona ni za lijeka
Objavljeno 28. rujna, 2021.

Puževim se korakom normalizira kroničan nedostatak vozača kamiona koji je posljednjih tjedana doslovno paralizirao Veliku Britaniju. Što zbog brexita, ali i pandemije COVID-19, Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo je bez gotovo 100.000 vozača. Posljedica toga su veliki problemi u lancima opskrbe, zbog čega su zatvorene benzinske postaje, a Udruženje cestovnih prijevoznika tereta (RHA) upozorava da nema brzih rješenja. Također su police trgovina sve češće prazne nego pune.Procjenjuje se kako bi Britanija trebala uvesti 100.000 vozača za normalizaciju stanja, nakon što se uoči brexita u Europu vratilo 25.000, a pandemija je zaustavila postupak regrutacije novih vozača, njih oko 40.000. Ključni problem je odlazak velikog broja vozača iz istočne Europe koji više ne žele pristajati na komplicirane uvjete rada zbog pandemije i brexita, premalo slobodnog vremena i izmjene poreznih propisa koje su im smanjile primanja. British Petroleum je krajem kolovoza i u rujnu privremeno zatvorio oko 1200 benzinskih postaja zbog smanjenih isporuka bezolovnog benzina i dizela jer kamione nema tko voziti, a Esso Exxon Mobile oko 200. U Londonu te u južnoj Engleskoj prošlog tjedna su se vidjele nezamislive scene, poput ranih 80-ih u bivšoj Jugoslaviji, stvarali su se redovi pred benzinskim stanicama jer su vozači bili u strahu od nestašica goriva.

Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija. Prioritet će biti isporuke benzinskim stanicama uz autoceste, magistralne ceste i u mjestima s najvećom potražnjom, naveli su u BP-u.

Supermarketi i farmeri mjesecima upozoravaju da će manjak vozača kamiona poremetiti lance dostave, zbog čega su police sve praznije. Ministar prometa Grant Shapps kazao je da će peta ekonomija svijeta "pokrenuti nebo i zemlju" sve kako bi riješila taj problem. RHA je pozvala vladu da omogući kratkoročne vize za strane vozače kamiona kako bi nadoknadila nedostatak dovoljnog broja britanskih vozača. Udruženje također poziva vladu da hitno krene s programom obuke za vozače teških kamiona u Velikoj Britaniji. "To je vrlo težak posao. Mi Britanci ne pomažemo vozačima kamiona kao što to čine Europljani ili Amerikanci, ne omogućujemo im pristojne uvjete rada", upozorava RHA.Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike