Kultura
POVIJEST SEŽE U DOBA OSNUTKA SAMOG MUZEJA

Zavičajni muzej Slatina: Prvi put predstavljena "Numizmatička zbirka"
Objavljeno 28. rujna, 2021.
SLATINAU galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja postavljena je izložba "Numizmatička zbirka Zavičajnog muzeja Slatina", koju je na prigodnoj svečanosti otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić.Predstavljajući numizmatičku zbirku Zavičajnog muzeja Slatina, kustos Srđan Đuričić istaknuo je da Muzej prvi put predstavlja jednu tako kompleksnu zbirku svojoj publici.

- Povijest zbirke seže u vrijeme osnutka Zavičajnog muzeja Slatina, kada je 1985. godine prvi predmet koji je Muzej nabavio bila kovanica od 15 krajcara iz 1807. godine. Od tada do danas zbirka je narasla na 1149 kovanica i papirnatih novčanica, koji su nabavljeni većinom donacijama građanstva. Među značajnim donacijama ovdje ističemo obitelj Margetić, koja je poklonila obiteljske kolekcionarske numizmatičke albume, kao i brojne pojedinačne kovanica koje je muzeju poklonio Slavko Matišić. I brojni Slatinčani poklonili su muzeju monete različitih država u koje su putovali ili u kojima su živjeli i radili - rekao je kustos Đuričić.

Prvu kategoriju novca iz slatinske numizmatičke zbrke čine kovanice iz antičkog vremena, iz 4. stoljeća, slučajno pronađene u okolici mjesta Sopje. Drugu kategoriju čine srednjovjekovne kovanice iz 13. stoljeća, a u trećoj, najzastupljenijoj kategoriji su kovanice i papirnate novčanice od 18. do kraja 20. stoljeća.

– Numizmatička zbirka svjedoči o povijesnim mijenama na prostoru Slatine i okolice, a različite monete svjedočanstvo su trgovine i migracija različitih karaktera i vremena trajanja. Povijesno gledano, monete iz 20. stoljeća (filleri, helleri, krune, dinari, kune) svjedoče o burnoj prošlosti kroz koju su prošli ovaj kraj i njegovi ljudi.

Zbirka obuhvaća i brojne monete susjednih država i svjedočanstvo su političkih i društvenih promjena na tom prostoru, a sadrži i novac brojnih drugih europskih zemalja te onih s prostora Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U tim zemljama nekada čuveni drvni Kombinat Gaj bio je angažiran na brojnim poslovima, a Slatinčani zaposleni u Gaju donosili bi kovanice, koje su kasnije ustupili Muzeju.

Pema riječima kustosa Đuričića, na izložbi je prikazana 241 kovanica i 88 komada papirnatog novca u nekoliko kategorija. U središnjem, kružnom dijelu izložbe kronološki je presjek moneta od vremena antike do kraja 20. stoljeća, posebno su prikazane pojedine europske i izvaneuropske monete, a treću cjelinu čine posebne emisije novca, komemorativne i kolekcionarske kovanice.

Kustos Đuričić zahvalio je donatorima na ustupljenim kovanicama i novčanicama, a Gradu Slatini i Ministarstvu kulture i medija RH na potpori i financijskoj pomoći. Ravnatelj Muzeja Vlado Majhen pohvalio je sve zaposlenike na ideji i uspješnoj realizaciji izložbe.

P. Žarković
Prvu kategoriju novca iz slatinske numizmatičke zbrke čine kovanice iz antičkog vremena

Možda ste propustili...

U SKLOPU FESTIVALA KNJIGE I KNJIŽEVNOSTI

Uvid u svijet Kosturanova

“LJEPOTICA I ZVIJER” U VINKOVCIMA

Predstava i dokumentarac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana