Crna kronika
ŠTETA 70.000 KUNA NA KUĆI U ŠODOLOVCIMA

Požar kuće zbog dimnjaka
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Zbog isijavanja topline iz dimovodne cijevi došlo je do paljenja krovišta

Iako sezona grijanja službeno još nije počela, vatrogasci su u Slavoniji i Baranji već imali intervencija zbog loše izvedenih dimnjaka prilikom prvih naloženih peći. Jedna takva dogodila se u petak rano ujutro u Šodolovcima, gdje je zbog isijavanja topline iz dimovodne cijevi na drvenu konstrukciju krovišta došlo do požara potkrovlja kuće. U požaru je opožareno potkrovlje i tri prostorije kuće sa svim stvarima. Šteta je oko 70.000 kuna, a ozlijeđenih, srećom, nije bilo.- Dolaskom na mjesto intervencije zatekli smo požar u razbuktaloj fazi i urušeno krovište. Već ranije je HEP isključio električnu energiju te smo počeli gašenje požara iz kuće i izvana. Nakon što je požar lokaliziran i ugašen, prepustili smo nadzor nad požarištem pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Silaš - doznajemo iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek. U gašenju požara na kući u Šodolovcima sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca s tri vozila. Osječkih profesionalnih vatrogasaca bilo je devet s dva vozila, navalnim i cisternom, a četiri pripadnika DVD-a Silaš stigla su s navalnim vozilom. Intervencija je trajala do poslije 6 sati. Obavljenim očevidom protupožarnog inspektora utvrđeno je kako je uzrok požara isijavanje topline iz dimovodne cijevi na grede krovišta koje su se zapalile, a potom je vatra zahvatila i tri prostorije i potkrovlju. Vlasniku, 41-godišnjaku, nastala je šteta od oko 70.000 kuna.

Zbog ovog požara građani dimnjacima i loženju peći trebaju pristupiti oprezno i odgovorno, upozoravaju iz policije i vatrogasne postrojbe.

- Zbog neredovitog čišćenja dimovodnog kanala taloži se čađa na stijenke dimnjaka i ona se može zapaliti. S druge strane, ako dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno sagrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta objekta. Također, ne ubacujte ništa u dimnjak - upozoravaju iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Građani se upozoravaju da nikako sami ne gase dimnjak vodom. "Gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal, ne ulijevajte vodu u dimnjak jer bi došlo do eksplozije vodene pare ili pucanja stijenki. Tek kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje", poručuju iz JVP-a Grada Osijeka.

Iz policije podsjećaju građane da se plinska trošila i trošila na tekuća goriva, kao što su plamenici i protočni bojleri, obvezno servisiraju te da to učine ovlašteni stručni serviseri. Treba poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, a preglede neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. Savjet dimnjačara potrebno je provesti bez odgađanja, te redovito čistititi ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice. "Obvezna je provjera je li dimnjak oštećen i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno te ima li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka zapaljivog materijala", upozoravaju iz PU osječko-baranjske.Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJE SE BIJEGA JER JE DRŽAVLJANIN UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

Mladić koji je u Vukovaru zapalio zastavu u pritvoru

2

MRTVI I OZLIJEĐENI NAKON NESREĆA U SLAVONIJI

Preminuo ozlijeđeni 19-godišnji vozač

3

KROZ LIKU

Jurili na A1 brže od 200 km na sat