Novosti
PRIPREME ZA 1. LISTOPADA

Nakon najave obveznih COVID potvrda povećan broj cijepljenih u zdravstvu i socijalnom sustavu
Objavljeno 25. rujna, 2021.

Zdravstvene i socijalne ustanove još uvijek nisu primile službeni dopis Ministarstva zdravstva vezan uz uvođenje obveznih COVID potvrda od 1. listopada. Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš rekao je tek da će se testiranje za necijepljene djelatnike obavljati dva puta na tjedan te da će u početku biti besplatno."Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu", izjavio je ministar te dodao da će potvrde, uz zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, morati imati i svi koji ulaze u krug bolnice, kao što su dostavljači, radnici u bolničkim kafićima i kantinama, serviseri i ostali.

Za sada se tek može potvrditi da su odluke koje bi trebale stupiti na snagu za samo pet dana utjecale i na pripreme u bolničkim ustanovama. Doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, ranije je, podsjetimo, rekao da je KBC spreman za uvođenje COVID potvrda, a od prvotne izjave povećan je i broj cijepljenih u toj ustanovi. Naime, prema podatcima ažuriranim u četvrtak, u KBC-u Osijek cijepljeno je 74,55 posto ukupnog broja zaposlenih, dok je udio preboljelih necijepljenih djelatnika od 1. travnja 2021., odnosno imunih, 77,69 posto. Od ukupnog broja cijepljenih djelatnika 72,81 posto zdravstvenog je te 80,55 posto nezdravstvenog osoblja. Među zdravstvenim djelatnicima najviše je cijepljenih liječnika, njih 84,68 posto, a slijede medicinske sestre VSS i VŠS (75,35 posto), medicinske sestre SSS (70,33 posto) te ostalo zdravstveno osoblje (61,84 posto). Kod nezdravstvenog osoblja cijepljeno je 89,62 posto spremačica, pomoćnoga osoblja i djelatnika u tehničkoj službi te 69,64 posto administratora.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić rekao nam je da će svakako poštovati sve mjere, uz naglasak da je u ustanovi velik broj cijepljenih djelatnika, odnosno onih koji su preboljeli koronavirus. "Konkretno, u ovom trenutku mogu reći da će 63 posto djelatnika po toj odluci 1. listopada imati uredne COVID potvrde. Očekujemo da će broj do kraja mjeseca biti i veći", rekao je Ćurić, dodavši da su se za sada necijepljeni djelatnici uglavnom izjasnili da će se cijepiti u najskorije vrijeme. Kaže i kako postoji mogućnost PCR testiranja, a kad je u pitanju kontrola na ulazu u ustanovu, ravnatelj ističe da su ulasci ionako kontrolirani. "Organiziramo se u skladu s odlukama stožera, ali i kako bismo uskladili poslovanje", zaključio je ravnatelj Ćurić. Neslužbeno doznajemo i da je u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije sve spremno za provođenje naputka koji bi u sljedećih nekoliko dana, prema prethodnim najavama, trebao stići u zdravstvene i socijalne ustanove. M.Mihelić
U Kliničkom bolničkom centru Osijek

cijepljeno je 74,55

posto od ukupnog broja zaposlenih

Možda ste propustili...

DAN SABORA I 30. OBLJETNICA ODLUKE O NEOVISNOSTI

Sabor je u proteklih 30 godina ispunio sve ključne zadaće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika