Regija
SVEČANO OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA GRANIČNIH KARAULA I MIHOLJŠTINE

Prisjećanje na koordiniranu akciju Vrabac
Objavljeno 21. rujna, 2021.
DONJI MIHOLJACPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku Matice hrvatske obilježena je 30. obljetnica oslobođenja Miholjštine. Podsjetnik je to na koordiniranu akciju 107. brigade HV-a kojom su oslobođene karaule u Donjem Miholjcu, Viljevu i Podravskoj Moslavini, koje je JNA koristila za osiguranje državne granice s Mađarskom. Karaule su oslobođene u akciji Vrabac i prvo se, bez otpora, predala moslavačka karaula, zatim je, nakon manjih borbi, oslobođena viljevačka, dok su se najduže vodile borbe za karaulu u Donjem Miholjcu.

– Prije trideset godina mi smo stvarali povijest, omogućili da se formira država Hrvatska, da bude slobodna i da živimo na svome. Uspjeli smo osloboditi karaule, zarobiti golemu količinu naoružanja kojim smo formirali nove postrojbe te nastavili braniti Hrvatsku – istaknuo je ratni zapovjednik 107. brigade Hrvatske vojske, Miroslav Štargl.

Uz pripadnike 107. brigade događaju su nazočili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Donjeg Miholjca, Belišća i Darde, policije, gradskih i općinskih vlasti. Vijenac u ime Grada Donjeg Miholjca položili su gradonačelnik Goran Aladić i predsjednik Gradskog vijeća Dražen Trcović.

– Zahvaljujem svima koji su dali svoju žrtvu da bi Donji Miholjac i Miholjština bili oslobođeni – kazao je Aladić.

Svečanost je upotpunila Gradska limena glazba. Program proslave nastavljen je sportskim natjecanjem branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na izletištu Stara Drava.

Obilježavanje oslobođenja Miholjštine organizirano je u sklopu Dana grada i njegova zaštitnika, sv. Mihaela arkanđela. S. Fridl
Možda ste propustili...

DELEGACIJA OŠ VALPOVO NA SICILIJI

Uključili se u Erasmus+ projekt o geoparkovima

STANOVNIŠTVO I ULICE U GRADOVIMA VALPOVŠTINE PRIJE DEVEDESET GODINA

Popisom iz 1931. Valpovo je imalo 3730, a Belišće 2532 stanovnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana