Novosti
STANDARD & POOR‘S POTVRDIO REJTING HRVATSKE

Oporavak gospodarstva stvorio uvjete za smanjenje javnog duga
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Izgledi se temelje na pretpostavci o napretku cijepljenja i nastavku potpora turizmu

Agencija Standard & Poor‘s potvrdila je rejting Hrvatske ‘BBB-/A-3‘, uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.Ograničenja


Rejting Hrvatske i dalje podupire umjerena neto vanjska zaduženost i štedljiva proračunska politika Vlade u prethodnom razdoblju, ističe agencija. Ograničava ga, pak, umjerena razina dohotka i visok javni dug. Hrvatska također ima "manje fleksibilan" monetarni okvir od usporedivih zemalja, iako on funkcionira kao sidro njezine stabilnosti, primjećuju u S&P-u.

Stabilni izgledi signaliziraju očekivanja S&P-a da će izgledi za snažan oporavak hrvatskog gospodarstva i spremnost na reforme pomoći Vladi da postupno obnovi proračunski prostor izgubljen nakon pandemije. U agenciji ističu i da se izgledi temelje na pretpostavci da će cijepljenje građana protiv COVID-19 napredovati i da će i dalje podupirati aktivnosti u turizmu. Hrvatski turistički sektor snažno se oporavio ovoga ljeta, nadmašivši očekivanja, primjećuje agencija, podigavši procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 5,1 na 6,5 posto. "Solidan investicijski program" poduprt značajnim financiranjem EU-a, oporavak osobne potrošnje i neometana turistička aktivnost rezultirat će u idućoj godini rastom gospodarskih aktivnosti za pet posto, uz pretpostavku da se pandemija stiša, procjenjuje agencija. Do sada su bili očekivali da će porasti za 3,5 posto.

Upozoravaju ipak da prognoza ovisi o razvoju pandemije koja još nije jenjala, ali i o napretku programa cijepljenja i riziku nekontrolirane pojave novih varijanti virusa. Hrvatska je dosad imunizirala 44 posto stanovništva, manje od prosjeka EU-a koji iznosi 61 posto, napominju. U 2023. rast bi, prema njihovim procjenama, trebao blago usporiti, na 3,0 posto.

Budući da je Hrvatska u pandemiju ušla s poboljšanim stanjem u proračunu, Vlada je imala prostora za snažne fiskalne mjere potpore, kojima je ublažila posljedice pandemije na tržištu rada. Zbog tih je mjera javni dug iskazan udjelom u BDP-u dosegnuo prošle godine rekordnih 88,7 posto, iako njegovu profilu naruku idu povijesno niski troškovi financiranja i produljeni rokovi dospijeća. Agencija procjenjuje da će se dug ove godine početi smanjivati i kliznuti na 84,1 posto, na temelju Vladinih nastojanja da konsolidira proračun i oporavka gospodarstva. U 2022. trebao bi se spustiti na 81,2 posto, te na 79,1 posto, procjenjuju u agenciji, napominjući ipak da se ne bi trebao vratiti na pretkriznu razinu do 2025. godine. Vlada želi brzo usvojiti euro, što joj daje poticaj da smanji proračunski manjak ispod najviše propisane razine u EU-u od tri posto, iskazano udjelom u BDP-u u razdoblju od 2022. do 2024. U agenciji procjenjuju da će se deficit u proračunu opće države ove godine spustiti na 3,5 posto, sa 7,4 posto u 2020., iako na potrošnju i dalje utječu programi potpore u koronakrizi i rast troškova zdravstvene skrbi. Protuteža povećanju fiksnih stavki u potrošnji mogli bi biti dobri fiskalni prihodi tijekom ovoga ljeta, posebno od poreza na dodanu vrijednost, ističu u agenciji. Procjenjuju da će proračunski manjak iduće godine pasti na 2,5 posto te na dva posto u 2023.

Potvrda dobre politike


Agencija upozorava da bi mogla podići rejting Hrvatske ako se hrvatsko gospodarstvo stabilizira i putanja srednjoročnog rasta ojača, što bi značilo primjetno poboljšanje razine bogatstva. U tom bi scenariju Vlada efikasno i pravodobno iskoristila dodijeljena sredstva EU-a i nastavila s programom fiskalne konsolidacije, objašnjava S&P. Na dulji će rok na kvalitetu duga utjecati i pristup Hrvatske eurozoni, ističu. Agencija bi, pak, mogla razmotriti sniženje rejtinga bude li se hrvatsko gospodarstvo oporavljalo slabije no što se trenutno očekuje. Na rejting bi nepovoljno utjecala i institucionalna nesposobnost Hrvatske da povuče financijska sredstva EU-a i iskoristi ih za ulaganja, ističu. Rizik predstavlja i eventualni sporiji tempo cijepljenja jer bi uslužni sektor izložio prijetnji nekontroliranih varijanti koronavirusa, ističe Standard & Poor‘s.

Premijer Andrej Plenković objavio je da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost. Premijer je na Twitteru također objavio da je Hrvatska, uz uspješnu turističku sezonu, kao i provedbu reformi i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uz osigurana europska sredstva, na putu snažnog i brzog oporavka. "Prioritet je i povratak politici smanjenja javnog duga i proračunske stabilnosti. Daljnjem jačanju kreditnog rejtinga pridonijet će ulazak u eurozonu", dodao je.


Dijana Pavlović
5

posto mogao bi iduće godine iznositi rast gospodarskih aktivnosti, uz pretpostavku da se pandemija stiša, procjenjuje Standard & Poor‘s

Možda ste propustili...

NASTAVAK OBRAČUNA PREDSJEDNIKA RH S MINISTROM OBRANE

Banožić: Neprimjeren odnos prema vojsci

VLADA U ČETVRTAK O DRŽAVNOM PRORAČUNU

Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo

ĆIRILICA U VUKOVARU OPET NA DNEVNOM REDU GRADSKOG VIJEĆA

Nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava Srba u gradu na Dunavu?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana