Regija
OSNIVAJU PROIZVOĐAČKU ORGANIZACIJU

Udruženi proizvođači jaja bit će konkurentniji
Objavljeno 20. rujna, 2021.
EU potiče povezivanje, proizvođači jaja iz slobodnog uzgoja godišnje će moći povući i do 100.000 eura iz EU fondova
ŽUPANJAProizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja, koju je 2019. pokrenuo Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije kao jedan od perspektivnih projekata, jer uz gospodarsko ima i demografsko značenje za područje krajnjeg istoka Hrvatske, do sredine 2022. trebao bi prerasti u proizvođačku organizaciju, u svrhu olakšanja izlaska na tržište i povećanja konkurentnosti proizvođača.Agro-klaster je ustrojio proizvodnu bazu, uz kooperante ima i vlastitu proizvodnju jaja u Soljanima, otvoren je i sabirni centar u Lovasu, gdje prikupljaju proizvedena jaja i dalje ih distribuiraju prema kupcima. Osim matičnog jata, kooperantima osiguravaju hranu za nesilice, ako ne proizvode vlastitu hranu, ambalažu za pakiranje i transport jaja, te kompletan stručni nadzor nad proizvodnjom. Iako je cijena hrane osjetno porasla, i dalje im jaja plaćaju kunu za komad, što je jako dobra otkupna cijena.

Trenutačna je proizvodnja, doznajemo od direktora Zdenka Podolara, oko 7000 komada dnevno, između 200.000 i 250.000 jaja mjesečno, i sve što proizvedu i prodaju. Uglavnom ih plasiraju u velike trgovačke lance, tu su i kratki lanci opskrbe - vrtići, škole, bolnice, domovi za stare i nemoćne..., te ugostitelji u Zagrebu i hoteli. Imaju 20 kooperanata i zasad ne namjeravaju uključivati nove.

Dnevna proizvodnja u Soljanima trenutačno je 2500 jaja i Podolar napominje da je vlastita proizvodnja zapravo najisplativija, i ako se situacija na tržištu poboljša, ondje će popuniti kapacitete, što bi značilo proizvodnju od 5500 jaja dnevno. Uključivanje kooperanata šira je priča i vezano uz povezivanje, udruživanje, demografiju. Ljudima je omogućen dodatan i pristojan izvor zarade i želi ih se zadržati u selima.

S ciljem jačanja kolektivne pregovaračke moći, EU podupire poljoprivrednike koji žele raditi zajedno u organizacijama proizvođača, i u tom je smjeru odlučio krenuti i Agro-klaster VSŽ-a.

- Idemo u pravcu da se proizvođači jaja iz slobodnog uzgoja udruže u proizvođačku organizaciju, skupa s nama. Onda ćemo moći lakše povlačiti sredstva iz EU fondova i financirati dio troškova, pokriti i troškove upravljačke strukture i to nam je interesantno. Riječ je o iznosu do 100.000 eura godišnje - pojašnjava. Dodaje da se moraju ispuniti preduvjeti vezano uz količine proizvedenih i prodanih jaja, broja koka... Vjeruje da bi do kraja godine sve potrebne parametre mogli osigurati i krenuti u osnivanje proizvođačke organizacije, s kooperantima koji za to budu zainteresirani.

Svaki će od njih, napominje Podolar, odlučiti želi li u ovoj proizvodnji ići na duge staze ili ne. Imaju i razdoblje prilagodbe i morat će donijeti odluku. Neki će, dodaje, možda htjeti ići i sami, povećati si proizvodnju i sami si tražiti tržište.

Vjeruje da bi se sve pripreme i dogovori mogli završiti do kraja godine i krenuti u postupak osnivanja proizvođačke organizacije koji bi mogao biti okončan sredinom sljedeće godine.

Marija Lešić Omerović
PRILAGODBA ILI TRAŽENJE DRUGIH IZVORA NOVCA
Direktor Zdenko Podolar ističe da je proizvođačka organizacija koncentracija ponude, gdje moraju 80 posto prometa usmjeriti preko proizvođačke organizacije ili zadruge. To je ono što Europa potiče, forsira i financira, ne samo kod proizvodnje jaja nego i u drugim proizvodnjama. "Udruživanje i povezivanje sada je jedna od glavnih smjernica u zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a i novac će se izdvajati za takve stvari. Tko se u tome nađe, bit će konkurentniji, tko se ne bude prilagodio, morat će tražiti druge izvore financiranja", ističe.

Agro-klaster
DNEVNA JE PROIZVODNJA OKO 7 TISUĆA JAJA

Možda ste propustili...

U TEHNIČKOJ ŠKOLI ODRŽAN ROBODAN

Osnovci upoznali visoke tehnologije

"AKTUALAC" TRAJAO DUŽE OD SAT VREMENA

Vijećnici o regresu, cesiji, parkiralištu...

SLATINA POMAŽE GRADNJU KUĆE U SIBIĆU

Predan zahtjev za građevinsku dozvolu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA ZGRADA U OKVIRU RHP-A

Krov nad glavom sljedeće godine dobit će 21 obitelj

2

ZA PET HEKTARA TREBA TRI DANA

Ivan Dugaja sije pšenicu sijaćicom koju vuku - konji

3

„SINOVI RAVNICE“ - STOŽERNA SNAGA OBRANE ŽUPANJSKE POSAVINE

Obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a