Novosti
PRIPREMNI KORAK NA PUTU U EUROPODRUČJE

Hrvatskoj svi alati za izradu eurokovanica
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Europska komisija i države članice europodručja potpisale su u petak, nakon sastanka u Sloveniji, Memorandum o razumijevanju s Hrvatskom. U tom se dokumentu utvrđuju praktični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da počne s proizvodnjom eurokovanica, nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje. Za Hrvatsku je to važna prekretnica u nastojanjima da se pridruži tom prostoru jedinstvene europske valute.

Memorandum su potpisali Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK-a, Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, Paschal Donohoe, predsjednik Euroskupine i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. Na temelju ovoga Hrvatska će moći izvršiti sve potrebne pripreme prije nego što započne sa samom izradom kovanica. To, između ostaloga, uključuje odabir motiva za nacionalnu stranu eurokovanica, u skladu s nacionalnim postupkom, nabavu i proizvodnju kovnih alata i izradu probnih otkova te pripreme za distribuciju eurokovanica i povlačenje hrvatske kune tijekom uvođenja eura.

Potpisivanje ovakvog memoranduma uobičajeni je pripremni korak u pristupanju država članica europodručju. Zbog složenosti postupka proizvodnje eurokovanica države članice koje se namjeravaju pridružiti europodručju trebaju početi s pripremama znatno ranije. D.Kuštro
Možda ste propustili...

IZABRAN GLASOVIMA 120 ZASTUPNIKA, TRI SU BILA PROTIV

Sabor izabrao Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda

SEDAM POLJAKA NA KATAMARANU

Spašeno 10 ljudi na moru

I DALJE TRAJU IZVIDI O NASILJU NAD MIGRANTIMA

Božinović: Zapovijed o zaštiti granice u skladu sa zakonom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika