Ekonomija
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO

Živnuli vinogradi, počele su berbe ranih sorti grožđa
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Baranjski vinogradari mahom ističu da je godina bila specifična i nadaju se vinima u kategoriji vrhunskih

Živnuli su baranjski vinogradi. Ovih su dana, naime, počele berbe ranih sorti grožđa, a vinogradari će u svojim vinogradima boraviti i tijekom listopada. Vrijeme za berbu je idealno, a sudeći prema (kratkoročnim) najavama meteorologa, takvo će i ostati.Vinogradari ističu kako je ova vinogradarska godina prilično specifična jer je do naših krajeva prvo stigao tropski val s temperaturama tek nešto nižim od 40 Celzijevih stupnjeva, potom smo ‘‘zaplivali‘‘ zbog više od stotinu litara kiše po četvornom metru, da bi se, na kraju, tropski val ponovno vratio i dosta dugo zadržao na ovim prostorima. Zbog svega ovogodišnje berbe kasne u odnosu prema "normalnim" godinama, a urod neće biti rekordan, ali ni loš. Budući da se većina vinara bazira na kvaliteti, a ne kvantiteti, zadovoljni su razvojem situacije, a baranjski će podrumi opet biti puni vrhunskih vina.

- Prvo smo krenuli s chardonayem, a potom sa sauvignonom - kaže o berbi Slavko Kalazić, čiji se vinogradi (120.000 trsova) protežu na približno 18 hektara, od Zmajevca do Batine. Otkrivajući "malu tajnu" ističe kako neće obrati kompletan urod ovih sorti, a bobice s početka berbe završit će kao određeni začin u njegovu vinu. Podsjeća kako je godina prilično specifična, što je rezultiralo čudnim omjerom šećera i kiselina.

- Sjećam se sušne 2008. godine, kada su kiseline bile niske, a sladori visoki. Ove je godine gotovo suprotna situacija - objašnjava, dodavši kako mu je osobno drago da grožđe ima nešto više kiseline, što znači kako berba može biti nešto ležernija i neće strepjeti od visokih alkohola koji su često prisutni u baranjskim vinima.

- S graševinom ćemo krenuti za približno tjedan dana, grožđe će brati zaposlenici, pa očekujem da će s cjelokupnom berbom biti gotovi za 40-ak dana - ističe Kalazić.

U ponedjeljak će s berbom započeti Lajoš Kolar. Na red će prvo doći pinot bijeli, a potom sauvignon odnosno chardonay. Šećere i kiseline mjeri svaki drugi dan, pa je i on došao do zaključaka o kojima je pričao Kalazić.

- Uvijek je bio problem kako sačuvati kiseline, ali ove su godine one dosta visoke. Stoga berbu moramo dobro isplanirati - kaže Kolar, ponovivši kako mu je uvijek važnija kvaliteta nego kvantiteta, što opet jamči da će sva njegova vina biti u kategoriji vrhunskih. Za desetak dana krenut će u berbu i obitelj Gerštmajer.

- Vinogradi su zdravi i sve je u redu. Bilo je malo kiše koja nas je poremetila, posebice stoga što su za njom došle visoke temperature pogodne za gljivične bolesti. Stoga smo vinograde malo prorijedili skidajući zelenu masu s trsova i otklonili potencijalne probleme - kaže Ivan Zelember Gerštmajer, istaknuvši kako bi s ranijim sortama već mogli započeti, ali se drže tradicije i u berbu kreću među posljednjima, što njihovim vinima daje posebnost. I oni će krenuti s chardonayem i pinotom sivim, a potom s nekim crnim sortama potrebnima za rose.

- Graševina će sigurno ići posljednja - kaže. Govoreći kao predsjednik Udruge vinogradara Baranje ističe kako su, globalno gledajući, vinogradi članova te udruge u dobrom stanju, što obećava odlična vina. Potvrđuje da su vinogradari započeli s berbom ranijih sorti, poput Zoltana Pinkerta, koji je nekoliko proteklih sunčanih dana iskoristio za početak berbe muškata. Da nije izvadio tri hektara vinograda, s berbom ranijih sorti počeli bi i u karanačkoj vinariji Svijetli dvori.

- Budući da nam je ostala samo graševina, a vegetacija kasni, s berbom ćemo započeti krajem rujna - tvrdi Oliver Novački iz Svijetlih dvora.Ivica Getto
SVI PUTOVI VODE U ZMAJEVAC
Većinu baranjskih vina ljubitelji iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva moći će kušati “na jednom mjestu” dva posljednja rujanska vikenda. Sve kreće za dva vikenda (17. i 18. rujna) kada će svi putovi voditi u “vinsku prijestolnicu” Baranje - Zmajevac. Tih dana održava se prvi baranjski Vinatlon, koji spaja vino, gastromiju i umjetnost. Organizira ga Udruga vinogradara Baranje. Nakon tjedan dana na programu je nadaleko poznati Vinski maraton koji se trči kroz zmajevačke vinske surduke.

Možda ste propustili...

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Plan natječaja do kraja 2021.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV BJESNOĆE

Hrvatskoj status zemlje slobodne od bjesnoće

Najčitanije iz rubrike