Osijek
KOMEMORACIJA ZA RUDEŽA

Dostojan oproštaj od dobrog
duha i legende Osijeka
Objavljeno 8. rujna, 2021.
Zaplivao je Duško nekim drugim vodama u udaljenoj luci, nadajmo se mirnijima od ovih životnih voda

Svaki grad čine ljudi, ali ponajviše njegovi pojedinci, posebni po svom karakteru i onome čime se bave. Kada se spomene Osijek, upravo je takav osebujan na svoj način pojedinac netom preminuli Duško Rudež, koji je sam sebe promovirao pod nadimkom Vitez zimsklog kupanja - jer se volio kupati u ledenoj vodi, posebice dravskoj, čineći tako pravi novogodišnji spektakl među onima koji su ga zbog dobrote i poštenja najviše voljeli.

Upravo ti ljudi, Duškovi prijatelji i poklonici onoga čime se bavio, oprostili su se na pontonu Zimske luke na jedinstvenoj komemoraciji od čovjeka koji je sa svakim porazgovarao samo na pošten način, koji je uveseljavao odreda sve svojim dosjetkama, kao zimski kupač ili pak kao Djed Mraz koji je prosinačkim darivanjem na ulicama svojim slatkišima razveseljavao doslovno svakoga koga bi sreo...

Nema djeteta kojem se nisu oči zacaklile od radosti kada bi ga ugledali, bio on maskiran u djedmrazovsku crvenu odoru ili samo u kupaćim gaćama na prijelazu iz stare u novu godinu u Zimskoj luci pripremajući se za zimsko kupanje u hladnoj vodi. Ovaj put u Zimskoj luci nije bilo leda koji se morao razbijati prilikom Duškovih legendarnih skokova, ali je bilo hladno i bolno u srcima onih koji su se došli oprostiti od prijatelja kojeg više nema. Zaplivao je Duško nekim drugim vodama u udaljenoj luci, nadamo se mirnijima od životnih voda. A ime ovog hrabrog, dobrog duha grada, u to smo sigurni, pogotovo za Silvestrovo, stanovnici Osijeka nikada neće zaboraviti.
Darko Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ S NAČELNICIMA

Protiv komaraca borit će
se cijela županija zajedno

2

SURADNJA 106. BRIGADE ZNG-A RH I MAĐARA

Počast braniteljima i
poginulim husarima

3

BESPLATAN TEČAJ

Dopunska škola slovenskog jezika