Novosti
OBŽ: NOVOPOZITIVNA 31 OSOBA

U Županiji je 49,7 posto odraslog stanovništva primilo drugu dozu cjepiva
Objavljeno 7. rujna, 2021.

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 299 uzoraka, od kojih je 31 bio pozitivan na koronavirus. U KBC-u Osijek trenutno su hospitalizirane 23 osobe, a jedna je na respiratoru. Nažalost, od koronavirusa preminula je osoba u dobi od 77 godina s područja Osijeka. U samoizolaciji nalazi se 307 osoba.
- Od 1. do 7. rujna policijski službenici proveli su 58 provjera samoizolacije i utvrdili šest kršenja i to tri u Osijeku, dva u Đakovu te jedno u Belišću. Obavljeno je i 874 nadzora ugostiteljskih objekata te je utvrđeno jedno kršenje propisanih mjera i to u noćnome klubu u Osijeku. Inspektori civilne zaštite proveli su od 31. kolovoza do 7. rujna i 121 nadzor provođenja epidemioloških mjera te nisu utvrđene nepravilnosti. Ukupno 64 nadzora provedeno je u ugostiteljskim objektima, 18 u svatovima, 13 u gospodarskim subjektima, po šest u prodavaonicama, uslužnim djelatnostima i trgovačkim centrima, po dva na benzinskim postajama i tržnicama te pekarnicama, a po jedan nadzor proveden je na sportskim događajima i javnom okupljanju – iznio je podatke Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Kako je pojasnila izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u tjednu od 30. kolovoza do 5. rujna u Osječko-baranjskoj županiji cijepljenje je provedeno u šest gradova – Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru. Tijekom tjedna cijepljeno je 1685 osoba, a od toga broja prvu dozu primilo je 1012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za rujan zajedno s adresama cjepnoga mjesta i radnim vremenom, rekla je Turić, može se pogledati na web stranici županijskog NZJZ-a.
- Prema nacionalnom izviješću, s jučerašnjim danom u našoj Županiji cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva prvom dozom, a drugu je primilo 46,1 posto. Postotak završnog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo je 49,7 posto, s tim da je nacionalni prosjek 48,4 pa je vidljivo da smo još uvijek iznad prosjeka – rekla je Turić, kao i to da je u tijeku provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces Covid-19 i u našoj je Županiji prijavljeno osam ljekarni koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja. Za sada se, rekla je, radi na programskim rješenjima vezanima za upis cijepljenih, postupak naručivanja i evidencije cijepljenja, a nakon što bude gotova informatička prilagodba ljekarničkog softvera koji je u završnim fazama, u tim će se ljekarnama krenuti s cijepljenjem. Dodala je da se cijepljenje protiv gripe treba provoditi u ordinacijama obiteljske medicine te nije za to da se obavlja na punktovima za masovno cijepljenje protiv Covid-19, jer to, smatra, niti prema epidemiološkim mjerama nije u redu.
- Mislim da će se cijepljenje protiv gripe prije provoditi u ljekarnama nego na punktovima gdje cijepimo protiv Covid-19 – naglasila je Turić.
Na novinarski upit da je posljednjih dana, izuzev nedjelje bilo više testova nego što je uobičajeno, a broj zaraženih nije bio visok kao kad se testiralo manje ljudi pa shodno tome znači li to da je primjenjena „morska” strategija s kojom se pokušava smanjiti postotak pozitivnih osoba, načelnik Lukić rekao je da nije obrađeno više testiranja nego u proteklom razdoblju. Štoviše, prema njegovim riječima bilo je čak desetak manje nego u tjednu prije.
Također, na upit ima li podataka o novozaraženim osobama, ali koje su preboljele koronavirus, odnosno cijepljenima, Lukić je rekao da takvih podataka nema, no da hospitalizirane osobe u 90 posto slučajeva nisu cijepljene. M. Mihelić

Možda ste propustili...

SURADNJA HRVATSKIH I SLOVENSKIH TVRTKI

Konzorcij iz područja obrane

STANDARD & POOR‘S POTVRDIO REJTING HRVATSKE

Oporavak gospodarstva stvorio uvjete za smanjenje javnog duga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

2

U HRVATSKOJ 217 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, UMRLO 11 OSOBA

U VSŽ jedna, u OBŽ novopozitivno pet osoba, jedna preminula

3

NACIONALNI ISPITI U PETIM I OSMIM RAZREDIMA

Standardizirani ispiti pokazat će
pravo znanje hrvatskih učenika