Gastro
NISKOKALORIČNA HRANA KOJA SADRŽI PUNO PROTEINA

Svježi sir idealan za doručak umjesto peciva
Objavljeno 30. kolovoza, 2021.
Svježi sir uvijek je bio popularna hrana, ali se na njega počelo gledati kao i na dijetalnu hranu. Međutim, zbog visokog udjela proteina ponovno se vraća na naše stolove. Kao i kod jogurta, i kod sira možete pronaći nemasne i masne verzije. Razlika između nemasnog i masnog sira je oko 60 kalorija po šalici.



Svježi sir je niskokalorična hrana koja sadrži puno proteina. Pola šalice punomasnog sira (oko 4 % mliječne masti) sadrži oko 100 kalorija, 12 grama proteina i 4,5 grama masnoća. Ista količina običnog jogurta s punomasnim mlijekom ima 165 kalorija, 15 grama proteina i 8,5 grama masnoća. Kao i jogurt, svježi sir može sadržavati šećer, pa je vrlo važno provjeriti etikete. Protein u svježem siru uglavnom je kazein koji se probavlja sporije u odnosu na druge proteine i može pomoći kod osjećaj sitosti. Svježi sir može biti zasitan kao i jaja, stručnjaci ga preporučuju umjesto pahuljica i peciva.



Posni sir je jedna od omiljenih namirnica sportaša i rekreativaca. Posebno je prikladan za osobe na dijetalnoj prehrani, jer osim što proizvod sadrži manji postotak mliječne masti, sadrži probiotičke bakterije koje pozitivno djeluju na probavni sustav čovjeka. Svježi sir također pokriva četvrtinu dnevne potrebe za fosforom koji vaše tijelo koristi za energiju, ali sadrži i vitamin B12 koji čuva živce i zdravlje crvenih stanica. Posni sir je izvrstan izvor kalcija, minerala koji ima važnu ulogu u zdravlju zuba i kostiju te u prevenciji osteoporoze. Djeca koja jedu više mliječnih proizvoda kao što su posni i zrnati sir imaju više energije. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

2

OBILJE VOĆA I POVRĆA

Lagana veganska jela za spas od vrućina

3

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: ZNANOST KUHANJA – SVE ŠTO TREBATE ZNATI DA OVLADATE UMIJEĆEM KUHANJA DR. STUARTA FARRIMONDA

Doznajte točne odgovore na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi