Gastro
VEGANSKI SLADOLEDI

Ukusni, zdravi, najčešće manje kalorični, vrlo ih je lako pripremiti
Objavljeno 16. kolovoza, 2021.

Komercijalno dostupni sladoledi proizvedeni su uglavnom na mliječnoj bazi, što je problematično za sve koji su osjetljivi na mliječne proizvode - zbog laktoze, hormona u mlijeku ili kazeina. U novije vrijeme sve više ljudi prepoznaje važnost i nužnost zdrave prehrane, pa se na tržištu (bar svjetskom) sve više pojavljuju čak i zdravije varijante sladoleda.



Sladoled, najprimamljiviji proizvod u ovo ljetno vrijeme, može se jesti u velikim količinama, i to bez grižnje savjesti! Naime, na tržištu je sve više veganskih sladoleda, dakle onih koji su isključivo biljnog podrijetla, što je uistinu pohvalno. Veganski sladoledi jednako su ukusni, zdraviji su od onih s kravljim mlijekom, najčešće manje kalorični, a, kako ističu iz udruge Prijatelji životinja, bolje i hlade.

Na što točno misle kada kažu da bolje hlade, objašnjavaju na sljedeći način: “Veganski sladoledi ne hlade samo nas nego, upravo zbog toga što ne sadržavaju sastojke životinjskog podrijetla, čija proizvodnja grije naš planet, imaju dodatni cool efekt. Naime, industrija uzgoja krava zbog mlijeka i mesa glavni je potrošač svježe vode i pridonosi zagađivanju i vode i zraka. Prehrana temeljena na mliječnim proizvodima, dokazano, pridonosi globalnom zatopljenju. Biljni sladoledi, uz to što su ekološki održiviji, namijenjeni su svima, a pogotovo osobama sklonim alergijama ili intolerantnima na laktozu. Rado ih konzumiraju ljudi svih dobi, a posebno su omiljeni među najmlađima.”

Prijatelji životinja pozivaju sve: “Uživajte u veganskim sladoledima tako da potražite razne vrste u trgovinama, u kojima je ponuda sad već toliko velika da se gotovo svagdje mogu naći, i to raznih proizvođača, a samim time i raznih boja i okusa, kao i oblika i načina pakiranja (u kornetima, većim posudama, ledene lizalice, sladoledne kreme, tzv. sendvič-sladoledi i sl.”

Ako vas zanima kako kod kuće napraviti sladoled u manje od pet minuta, i to od praktično samo jednog sastojka, banane, postoji recept za navedeni desert, popularno nazvan “nice cream”. Trik je u tome da se banane narežu na kolute i zamrznu, stave u blender uz dodatke po želji, poput kakaa, kikiriki-maslaca i kokosa, kratko izmiksaju i eto kremastog hladnog deserta svima na veselje. Bananama u blenderu možete dodati šalicu zamrznutog šumskog voća, 50 ml bademova mlijeka, pola žličice cimeta i pola žličice ekstrakta vanilije. Po želji dodajte i žlicu meda. Miksajte do željene konzistencije. Dan biljnih mlijeka proslavit će se 21. kolovoza.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr mogu se pronaći razni recepti za sladolede na bazi sojina, zobenog i kokosova mlijeka, s dodatkom orašastih plodova ili onih od najjednostavnijih sastojaka - voća. U nekim receptima iskorišteni su i vrlo zanimljivi sastojci, poput zelenog čaja ili avokada. J.Kn.
Možda ste propustili...

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

CIKORIJA JE ZDRAVA ZAMJENA ZA KAVU

Smanjuje tjeskobu i pomaže pri mršavljenju

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

2

FINALISTI ZA PRESTIŽNU NAGRADU

Vrlo ukusni i zdravi veganski ćevapčići

3

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica