Gastro
BRAŠNO OD TAPIOKE

Zdravo i lako probavljivo, s puno proteina
Objavljeno 16. kolovoza, 2021.
Nutricionistički gledano, korijen tapioke vrlo je izdašan, sadržava čak 80 % lako probavljivog škroba. Novija istraživanja kemijske strukture pokazala su da se i lišće može iskoristiti za prehranu, jer sadržava proteine koji su po biološkoj vrijednosti vrlo blizu onih u jajetu, savjetuje Tvornica zdrave hrane. Većini je nepoznata namirnica. Kao čisti ugljikohidrat (škrob) tapioka je zdrava lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama, i sve popularnija. Tapioka je dugoljasti korijen biljke kasave, koja raste u Brazilu i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija). Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata, koristi se i kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba za pripremu pudinga, juha, umaka itd.



Zbog posebnih tehnoloških svojstava najčešća uporaba tapioke je u svrhu proizvodnje pudinga, tj. praška koji je zaslađen i aromatiziran, a u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom pretvara se u želatinastu masu. J.Kn.
Možda ste propustili...

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica

CIKORIJA JE ZDRAVA ZAMJENA ZA KAVU

Smanjuje tjeskobu i pomaže pri mršavljenju

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

2

FINALISTI ZA PRESTIŽNU NAGRADU

Vrlo ukusni i zdravi veganski ćevapčići

3

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica