Osijek
MUSLIMANI SLAVE KURBANSKI BAJRAM

Blagdan prinošenja
žrtve, ali i hadža
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
Naši sugrađani muslimani proslavljaju jednu od svojih najvažnijih svetkovina Kurbanski bajram. Blagdan je to prinošenja životinjske žrtve, ili kurbana. Prema islamskom kalendaru Kurbanski bajram nastupa dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca posta ramazana, koji završava još jednom svetkovinom - Ramazanskim bajramom. Slavi se četiri dana, a ove je godine počeo već u ponedjeljak navečer.

Prvoga je dana Kurbanskog bajrama obvezno klanje kurbana. To je dužnost svake muslimanske obitelji koja je to u mogućnosti. U Kur‘anu časnom 108. sura imena Kevser (u značenju "obilje" na arapskom jeziku), glasi: "U ime Alaha, Milostivog, Samilosnog! Mi smo ti, uistinu, mnoga dobra dali, pa klanjaj se Gospodaru svome i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati". Islamski učenjak Malik ibn Enes zabilježio je u svome hadisu sjećanje na trenutak objave ove poruke: "Dok je s nama bio u džamiji, Alahov Poslanik, s.a.v.s., nakratko je zadrijemao, a onda je podigao glavu smijući se. Rekli smo: ‘Alahov Poslaniče, čemu si se nasmijao?‘ Rekao je: ‘Upravo mi je objavljeno jedno poglavlje…". Tada je prorok Muhamed izgovorio spomenutu suru, najkraću u Kur‘anu, pa podsjetio da na istoimenu rijeku obilja (Kevser) koja Alahove robove (islamske vjernike) očekuje na Sudnjem danu. Kurban se spominje na osam mjesta u Kur‘anu.

Islam strogo propisuje dob životinje koja se žrtvuje obrednim klanjem. Primjerice ovca, ili koza, moraju biti stare otprilike godinu dana, a krava dvije godine. Životinja mora biti potpuno zdrava, bez ikakvih fizičkih nedostataka. Prorok Muhamed strogo je propisao da se obredno klanje ima izvršiti nakon bajram-namaza, odnosno jutarnje blagdanske molitve koja se u pravilu obavlja u džamiji. Svaki je musliman dužan osobno izvršiti klanje kurbana prema šerijatskim pravilima, ali se u današnje doba, kada ljudi žive u gradovima, dopušta mogućnost da to netko obavi u njegovo ime. Ta usluga, primjerice u Zagrebu, stoji 1600 kuna. Obveza je da se kurbansko meso dijeli na tri dijela, prvi ide obitelji, drugi se dijeli siromašnima kao tzv. sadaka (milostinja, na arapskom), a treći se daje prijateljima i rođacima.

Osim klanja kurbana, svaki musliman ima obvezu bar jednom u životu otići na hodočašće (hadž) u Meku. To je tzv. peti stup islama, i predstavlja najviši bogoštovni čin u islamu. D. Celing
Vrhunac za svakog muslimana, ali i vjerska obveza, jest bar jednom u životu otići na hodočašće u Meku

108.

sura iz Kur‘ana časnog propisuje obvezu: "Klanjaj se Gospodaru svome i kurban kolji"

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana