Osijek
BROJ INTERVENCIJA HITNE POMOĆI SMANJEN

I nakon toplinskog vala slijedite savjete liječnika
Objavljeno 16. srpnja, 2021.
Dok su nam prije desetljeća i više temperature oko 30 stupnjeva značile paklene vrućine, sudeći prema situaciji oko intervencija Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, građanima su danas postale prihvatljive. Naime, nakon rekordnih ovoljetnih 38 stupnjeva, posljednji su dani nešto "blaži", s temperaturama nižim i do osam stupnjeva, što automatski donosi i manje posla u Zavodu.

- Moram priznati da je smanjen broj poziva i intervencija u odnosu na dane kad je bio toplinski val. Imali smo srčanih udara, pa i kolapsa na ulicama, no ne u tolikom opsegu kao prije nekoliko dana. Još uvijek se kod građana javljaju iste zdravstvene tegobe, ali sad ih je, pri ovim temperaturama, osjetno manje - potvrdila je dr. med. Sunčica Prašnički, voditeljica Službe hitne pomoći Osječko-baranjske županije.

Ipak, naša sugovornica naglašava kako, unatoč tome što su temperature zraka nešto prihvatljivije, to još ne znači opuštanje u smislu izlaska na otvoreno u vrijeme najvećih vrućina. I nadalje treba, savjetuje dr. Prašnički, uzimati dovoljno tekućine, ne izlaziti bez pokrivala za glavu i obvezno u prozračnoj odjeći. Osobe kojima je određena terapija lijekovima moraju poštovati liječničke upute, odnosno redovito je uzimati, a i nadalje se kroničnim bolesnicima ne preporučuje obavljanje težih poslova na otvorenome.

- Stvar je u tome da ovaj, ako ga možemo tako nazvati, pad temperature ne treba olako shvaćati. Ljeto je i valja se držati hladovine, konzumirati lakšu hranu i postupati u skladu s vremenskim uvjetima - kaže dr. Prašnički. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana