Osijek
CVJETNA OAZA U NASELJU SJENJAK

Rajski vrt na terasi zgrade
Objavljeno 8. srpnja, 2021.
Liječnica Tatjana i inženjer Ivan Pavošević kažu da su hortikulturni hobisti

Da urbano naselje može izgledati lijepo i uredno potvrđuje primjer zajedničke terase u zgradi broj 131 u naselju Sjenjak u Osijeku. Na tome relativno malom prostoru mladi bračni par Pavošević napravio je prekrasnu cvjetnu oazu s puno ljubavi, volje, truda i rada.Premda smo pomislili da su idejni tvorci, kreatori i realizatori ovog rajskog vrta stručnjaci za hortikulturu, oni nas razuvjeravaju. Tatjana je liječnica, a njezin suprug Ivan elektroinženjer. "Mi smo hortikulturni hobisti. Volimo cvijeće i uživamo u njemu. Naš je stan uvijek pun cvijeća, u kaljevima i u vazi", kaže Tatjana.

S uređenjem terase počeli su ovog proljeća, kada su prestali hladni dani, a došlo je vrijeme sadnje cvijeća. "U prijašnjem smo stanu imali mali balkon i malo cvijeća. U ovaj smo se neboder doselili prije dvije godine. Odmah smo shvatili da bi zajednička terasa mogla biti ljepša. Prošle smo godine posadili prvo cvijeće i stavili ga na terasu, ali sada smo ovaj prostor temeljito uredili", priča Ivan. Tu su ideju s oduševljenjem prihvatili njihovi susjedi, bračni par Balentović, s kojima dijele terasu. Balentovići su stavili ploče na terasu, a zatim i malo cvijeća.

- Sada na terasi imamo pelargonije (poznate kao muškatli), bugenvilije, alstromerije, dalije, ukrasne koprive, ukrasne batate, verbenu, hibiskus - nabraja Ivan i pokazuje cvijeće. Tu je i lavanda, ružmarin, ukratko obilje ljekovitog i aromatičnog bilja, pa naši domaćini kažu da na terasi imaju sve začine, i to svježe, koji im trebaju za ručak. A mogu se i zasladiti malinama iz svog neobičnog vrta. Uskoro će imati i svoje rajčice. Biljke su posađene u uzdignute gredice, a sve je lijepo i s ukusom napravljeno. Cvijeće zalijevaju dva puta dnevno, no svaki je cvijet priča za sebe. "Još učimo koliko vode treba koja biljka", dodaje Ivan.

Tatjani je ljubav prema cvijeću prenijela njezina majka. "Mama me naučila uzgajati cvijeće, a ja sam ‘zarazila‘ Ivana. On je prije poznavao samo nekoliko vrsta cvijeća, a sada je pravi stručnjak", ističe Tatjana. Njezin suprug dodaje kako je nakon napornog radnog dana jako smirujuće i opuštajuće baviti se cvijećem. Ovaj su prekrasni mali vrt napravili zbog sebe, no sretni su kad se i drugim ljudima sviđa njihov trud. Kako bi uživali u raju koji su napravili, na terasu su stavili mali tepih, stol i četiri stolice te priključili diskretnu rasvjetu. "Ugodno je ovdje sjediti navečer, posebice kada je u stanu vruće. No najvažnije je imati dobre susjede, bez toga ne bi bilo ni ovog vrta", zaključuju Tatjana i Ivan.

Da Turistička zajednica grada Osijeka i dalje organizira izbor za najljepši vrt, balkon i okućnicu, ovaj bi urbani cvjetni raj sigurno osvojio jednu od zapaženih nagrada. No izbora više nema, ali zato u ovom malom remek-djelu možete uživati u Glasu Slavonije, ali i uživo ako se uputite u šetnju Sjenjakom.


Vesna Latinović
Možda ste propustili...

POČELA PODJELA PAKETA KORISNICIMA RIJEKE LJUBAVI

Potrebna im je hrana za još 200 obitelji u potrebi

ZELENI ČETVRTAK NA GLAVNOJ TRŽNICI

Borovnice - omiljeno i zdravo bobičasto voće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana