Učionica
FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO OSIJEK

Usporedba reparacijskog odgovora koštanog tkiva
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Fiziološki proces cijeljenja kosti nakon ekstrakcije zuba uobičajeno ne rezultira optimalnim volumenom alveolarnog grebena potrebnog za implanto-protetsku rehabilitaciju. Svrha je augmentacijskih postupaka kreirati skelet koji će potpomoći stvaranje nove kosti čime se dobiva zadovoljavajući volumen alveolarne kosti potreban za ugradnju dentalnog implantata. Uspješnost augmentacijskih postupaka i implanto-protetske rehabilitacije ne ovisi samo o kliničkim vještinama terapeuta već i o pravilnom odabiru i korištenju različitih biomaterijala.

Upravo je znanost o biomaterijalima jedna od najbrže rastućih disciplina u stomatologiji te je razvoj novih biomaterijala i poboljšanje postojećih svakako područje koje iziskuje istraživačku pozornost.

U natječajnom pozivu IP-2020-02 Hrvatske zaklade za znanost za financiranje prihvaćen projekt “Usporedba reparacijskog odgovora koštanog tkiva upotrebom dentina, ksenogenog biomaterijala i autologne kosti” (IP-2020-02-7875) koji je nastao u suradnji Medicinskog fakulteta i Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ukupna je vrijednost projekta 1.078.400,00 kuna, a razdoblje je provedbe projekta od 22. veljače 2021. do 21. veljače 2025. godine. Voditeljica je projekta izv. prof. dr. sc. Olga Cvijanović Peloza, a suradnici su na projektu s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. dr. sc. Sonja Pezelj Ribarić, izv. prof. dr. sc. Davor Kuiš, doc. dr. sc. Željka Perić Kačarević i Marija Čandrlić. Istraživanje voditeljice izv. prof. dr. sc. Olge Cvijanović Peloze izvest će se na animalnom modelu. Fokus je istraživanja analizirati i usporediti tkivni i sistemski odgovor životinje nakon augmentacije ksenogenim biomaterijalom s istim tkivnim i sistemskim odgovorom koji se javlja nakon primjene devitaliziranog dentina, čiste anorganske goveđe kosti te anorganske goveđe kosti pomiješane s autolognom kosti. Molekulska biologija koštanog tkiva već je dugo prisutna u znanstvenoistraživačkom radu Medicinskog fakultetu Sveučilišta u Rijeci te predstavlja važnu sponu razvoja znanstvene djelatnosti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sveučilišni glasnik

Nositelj projekta: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Olga Cvijanović Peloza

Suradnici na projektu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek:

prof. dr. sc. Sonja Pezelj Ribarić, izv. prof. dr. sc. Davor Kuiš, doc. dr. sc. Željka Perić Kačarević i Marija Čandrlić

Ukupna vrijednost projekta: 1.078.400,00 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 22. 2. 2021. do 21. 2. 2025.

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost; Istraživački projekt: IP-2020-02-7875Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RANG-LISTE JESENSKOG UPISA

Najpoželjnija - gluma

2

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Riječi dekana fakulteta i pročelnika odjela

3

ODLIKAŠ DO ODLIKAŠA

Pandemija ostavila traga na ocjenama, ali je svaki drugi učenik ipak prošao sa pet