Učionica
FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO OSIJEK

Uključili se u provedbu Festivala znanosti
Objavljeno 18. lipnja, 2021.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek uključio se u provedbu Festivala znanosti brojnim aktivnostima nastavnika i studenata na lokacijama Fakulteta u Osijeku, Orahovici, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu.

U Orahovici je za studente održana radionica “Očuvanje tjelesne kulture”. Cilj je radionice bio očuvati vrijednosti tjelesne kulture i potaknuti studente da tjelesnu aktivnost uvrste u svakodnevni život kako bi očuvali te poboljšali svoje zdravlje.

Za studente je održano predavanje “Kultura pranja ruku – potreba ili nužda”. Cilj predavanja bio je upoznati studente s povijesti pranja ruku, istaknuti važnost pranja ruku zdravstvenih djelatnika, pokazati korake higijenskog pranja ruku, povezati važnost pranja ruku s današnjom epidemijom koronavirusa te naglasiti da je pranje ruku postalo neizostavno u općoj kulturi i stilu života pojedinca od njegove najranije dobi.

U dvorištu je Fakulteta tijekom Festivala održana radionica “Pripadaju li mikroorganizmi kulturi znanosti?”. Ta je radionica inspirirana problemom razvoja rezistencije bakterija prema antibioticima, a ciljevi su bili prikazati makromorfologiju bakterijskih kultura izoliranih iz usne šupljine, mikroskopirati najčešće uzročnike infekcija usne šupljine te interpretacija rezultata testiranja različitih bakterijskih sojeva na antibiotike (očitavanje antibiograma).

Za studente je održano mrežno predavanje “Kultura ponašanja u znanosti – PLAGIJAT”. Izloženo je da postoje mnogi znanstveni radovi koji se temelje na istim načelima, istim metodama istraživanja, čak i istim eksperimentima, no rezultat je nedvojbeno originalan.

Za učenike srednje medicinske škole održano je predavanje “Izazovi u znanosti u sestrinstvu”. Moderno je sestrinstvo sveobuhvatna aktivnost koja osim skrbi o pacijentu uključuje niz djelovanja u smislu stalnog unaprjeđenja vlastitih spoznaja kao i primjene novih znanstvenih i praktičnih vještina u domeni sestrinstva.

U dvorištu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku te u dvorištu Fakulteta u Orahovici za vrijeme trajanja cijelog Festivala bili su izloženi posteri koje su izradili studenti i nastavnici Fakulteta, a koji su namijenjeni našim studentima, učenicima osnovnih i srednjih škola te građanstvu. U Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški održano je nekoliko aktivnosti, među ostalim i radionica “Znanstveno pretraživanje” te predavanje “Znanstvena znatiželja”.

Katarina KERETA

Sveučilišni glasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RANG-LISTE JESENSKOG UPISA

Najpoželjnija - gluma

2

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Riječi dekana fakulteta i pročelnika odjela

3

ODLIKAŠ DO ODLIKAŠA

Pandemija ostavila traga na ocjenama, ali je svaki drugi učenik ipak prošao sa pet