Novosti
NAKON POKRETANJA ISTRAGE PRTIV OSJEČKIH SUDACA, BRAĆE MAMIĆ I PODUZETNIKA

Čeka se odgovor na žalbe Uskoka i pritvorenih
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Nakon što je tjedan završio velikom aferom poslije uhićenja osječkih sudaca i poduzetnika te pokretanja istrage protiv njih i braće Mamić, čeka se odgovor suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Naime, sudac istrage odredio je pritvor sucima Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću, a sudac Darko Krušlin pušten je da se brani sa slobode. Sudac istrage nije odredio istražni zatvor ni braći Zdravku i Zoranu Mamiću jer im je pritvor određen još prije, kao što je za njima raspisana i potraga.

Na odluke suca istrage u vezi s onima za koje istražni zatvor nije određen Uskok je odmah najavio žalbe, a žalit će se i odvjetnici onih koji su ostali u pritvoru. Žalbe na rješenje o istražnom zatvoru moguće su u roku od tri radna dana, što istječe u utorak.

Također, sudac Ante Kvesić u istražnom zatvoru čeka pravomoćnost navedenog rješenja, nakon kojega bi teorijski mogao izići iz pritvora jer se u njemu nalazi zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. On je jedini sudac koji je radio do dana uhićenja, dok su suci Krušlin i Vekić već prije suspendirani te je protiv njih pokrenut disciplinski postupak.

Za osječkog poduzetnika Dragu Tadića u javnosti se pojavila informacija da se želi nagoditi s Uskokom kako bi dobrio oprost od kazne, no vrlo brzo nakon takvih navoda u medijima se pojavila informacija o svjedočenju Vlatke Peras, predsjednice Uprave GNK-a Dinamo, nakon kojeg će Tadiću biti vrlo teško ponuditi bilo što novo Uskoku, a što bi bilo ključni dokaz davanja i uzimanja mita između Zdravka Mamića i osječkih sudaca. Vlatka Peras, kako navode mediji, navodno je sa Zdravkom Mamićem često razgovarala o tome kako teku postupci koji se protiv njega vode na sudu u Osijeku te je navodno izjavila da su joj braća Mamić davala novac u kuvertama, a ona ga prepakiravala u veće kuverte i davala Dragi Tadiću. U svojemu svjedočenju istražiteljima navodno je navela da joj je Zdravko Mamić rekao da ima dogovor sa sucem Zvonkom Vekićem. S. Lacić


Možda ste propustili...