Novosti
REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA

Potrebno je ukinuti patente za cjepiva
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Europski parlament predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s COVID-19 te rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Zastupnici su istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja) te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, Parlament poziva EU da "žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti". Zastupnici ističu da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također "odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina". Da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0,3 posto doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima jest mehanizam za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Konačno, Parlament traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije, te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače. D.S.R.
11 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a potrebno je da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno
Možda ste propustili...

21 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19

U VSŽ 8 pozitivnih, nema umrlih

U VELIKOJ AKCIJI USKOKA UHIĆENI SU OSJEČKI SUCI KRUŠLIN, VEKIĆ I KVESIĆ TE PODUZETNIK TADIĆ

Vrban: Ovo je težak dan za Županijski sud Osijek i hrvatsko pravosuđe

VLAŽNO I TOPLO - IDEALNO ZA KRVOPIJE

Komarce se može uništiti samo zajedničkom akcijom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAJANA MRČELA PREDSJEDNICA UPRAVE SAPONIJE D.D. OSIJEK

Saponia će još jednom osnažiti gospodarsku sliku Osijeka i Osječko-baranjske županije

2

ODLIČAN ODAZIV ZA CIJEPLJENJE BEZ PRETHODNOG NARUČIVANJA

Lončarić nakon primljene dvomilijunte doze: Samo će cjepivo pobijediti koronu!

3

VLAŽNO I TOPLO - IDEALNO ZA KRVOPIJE

Komarce se može uništiti samo zajedničkom akcijom