Sport
GLASOV NOVINAR STIGAO U LONDON

Avantura zvana ulazak u Englesku: Onih pet kila papira bilo je uredno
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
U petak počinje Europsko nogometno prvenstvo, događa se u ljeto 2021., ali je službeno to Euro 2020. I već sama ta činjenica pokazuje kako je ovaj Euro neobičan, ali ovo su luda vremena pa se neobične i pomalo bizarne stvari podrazumijevaju.

Sve počinje u Rimu, u Prijestolnici svijeta (Caput mundi), a prve će na scenu momčadi Italije i Turske. Hrvatska starta u nedjelju, Dalićeve trupe na legendarnom Wembleyu čeka Engleska. Nisu nam Englezi zaboravili tugu i očaj koji smo im priredili 2018. u polufinalu SP-a u Rusiji, pa sad u svom bahatom i uzvišenom stilu najavljuju: Hrvati, čuvajte se, nema vam spasa. Neka se Hrvati čuvaju i ponove 2018., a neka se čuva i naš kolega Dalibor Keler, koji će svakodnevno izvještavati na sportskim stranicama Glasa Slavonije s još jednog velikog nogometnog natjecanja.

Poslali smo ga na put i, za razliku od svih njegovih prethodnih novinarskih zadataka, strahovali hoće li ta avantura završiti prije nego što je i počela. Recimo, već na aerodromu Heathrow. Zbog kofera punog papira i potvrda da zaista nema koronavirus i da mu potvrdu nije izdao neki nadriliječnik, nego pravi doktor morao je platiti dodatnu prtljagu, ali sad je sve to postalo nebitno, stigao je, službeno potvrđeno, bez koronavirusa i svakodnevno će u svojim britkim i zanimljivim tekstovima izvještavati što se događa na Euru, bar u onim gradovima u kojima igra Hrvatska. A nadamo se da će ih biti što više… I da će Keler nakon prvog kruga natjecanja s Otoka otići zdrav, onakav kakav je i otišao.

Bila je to zaista neobična srijeda, taj jedan poziv iz Londona posebno smo čekali. I, srećom, sinoć se dogodio, a bila je dovoljna samo jedna rečenica da se Glasov sportski kolektiv opusti: "Evo me, dokopao sam se hotelske sobe u Londonu." Kroz novinarsku karijeru, ali i život obilazio je Keler svakojake gradove i gradiće, njuškao po elitnim i sumnjivim četvrtima, susretao tipove koje u našim krajevima uglavnom zovemo "burazi" i "bracike", pa i gore, ali nikad nije bilo veće neizvjesnosti nego uoči puta u London. Voli on taj grad, pun je pubova i raznog piva, dobro ga poznaje i često je boravio u njemu, ali razlog za brigu nije bio London kao London, nego sumnjičavi i strogi Englezi kojima je Boris Johnson naredio: "Hrvate dobro pregledajte, bez tisuću sto pedeset i sedam valjanih papira ne mogu ući u našu zemlju." Keler je očito imao svih 1157 potvrda valjanih i urednih pa je ušao. Johnson se malo zeznuo, želio je silnom papirologijom i potvrdama obeshrabriti Hrvate za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali ne zna on da smo mi prvaci svijeta u vađenju papira i potvrda, nama žigovi i biljezi dođu kao Englezima poslijepodnevni čaj. Tradicija od koje ne odustajemo.Silni papiri i potvrde su riješeni, sad slijede dva testiranja, koja svatko sebi plaća, a zanimljiv je naputak UEFA-e svim novinarima i fotoreporterima da se ne šmucaju okolo bez razloga, da se uglavnom drže rute hotel - press cenatr - stadion. Sumnjamo da u slučaju našeg novinara taj naputak bar malo vrijedi. Kad nanjuši dobru priču i dobro društvo, ni Scotland Yard, James Bond ili Kraljičina elitna postrojba nemaju šanse da ga pronađu ili zaustave. Englezi se diče kako su kroz povijest dobili mnoge bitke i ratove, ali borbu s Kelerovim ostankom u hotelskoj sobi sigurno gube. Na sreću naših čitatelja, jer njegovo muvanje po gradu uglavnom izrodi neku dobru priču. I. Liović


Ulazak u Englesku podsjetio je na hrvatsku birokratsku stvarnost, nikad kraja vađenju papira i potvrda