Kultura
TALENTIRANI MLADI GLAZBENIK IZ VOĆINA

Damjan Krupa: Možda ću biti dirigent, u tome me vidi profesorica
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Mariboru osvojio je čak tri zlata

Damjan Krupa (13) iz Voćina učenik je petog razreda Glazbene škole Milka Kelemena u Slatini i sedmog razreda svoje škole u Voćinu. Nedavno je na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Mariboru (International Solfeggio Online Competition IMMCC 2021 Maribor, Slovenia – Solfeggio, Creativity and Music Theory) postigao izvrsne rezultate i u svojoj 3. kategoriji osvojio čak tri zlata.Čita od četvrte godine


Iz komponiranja i kreativnosti Damjan je osvojio prvo mjesto, zlato i posebnu nagradu, jer je svojom skladbom, blago rečeno, ugodno iznenadio članove žirija, iz usmenog dijela natjecanja od sto mogućih osvojio je 97,33 boda i zaslužio zlato, i iz glazbene teorije solfeggia od 64 moguća osvojio je 63,5 boda i također dobio zlato. Uspjeh je to veći ako se zna da su natjecatelje ocjenjivali članovi međunarodnog žirija, Tadej Kušar iz Slovenije, Slavica Smiljanić Marković iz Srbije i Lidija Đidara iz Hrvatske.

Damjanova ljubav prema glazbi razvila se uz sestričnu, koja je završila Osnovnu glazbenu školu u Slatini.

- Mama je vidjela da me je kod sestrične uvijek zanimao klavir, pa me je pitala hoću li da me upiše u glazbenu školu. Ja sam rekao da hoću i tako sam počeo učiti svirati. Najviše me privlačio upravo klavir - priča Damjan.

Taj izuzetno talentirani mladi glazbenik već je nastupao na natjecanjima, a novoosvojene medalje povećale su njegovu zlatnu kolekciju. Osim što mnogo vremena provodi za klavirom vježbajući nove partiture, on i sam sklada.

- Nisam očekivao sva tri prva mjesta. Za glazbenu teoriju i za skladanje znao sam da će biti zlato, osvojio sam prva mjesta i prije dvije godine, a za solfeggio nisam bio sto posto siguran da će biti zlato. Ali, eto, bilo je i to - kaže Damjan.

Prof. Sandra Pavić, koja je pripremala Damjana za natjecanje u Sloveniji, kaže da su rijetka natjecanja za tako mlade skladatelje i da se takvo natjecanje, osim u Sloveniji, održava još jedino u Japanu. Odmah je zamijetila talentiranost svoga učenika, pa mu je davala i dodatne zadatke.

- Kad bih u kratkom roku na solfeggiu riješio sve zadane zadatke, počeo sam zapisivati neke svoje miniskladbe. Profesorica bi mi zadala tonalitet i mjeru, a ja bih onda u toj mjeri napravio skladbu. Zahvaljujući njoj, našli smo prof. Juricu Hrenića iz Virovitice, koji me uči komponiranje, pa sam uspješno nastupio i u tom dijelu natjecanja - priča mladi skladatelj.

Izvanserijski talentDamjan je po svemu izuzetan dječak. On čita od svoje četvrte godine, sve ga je vrlo rano zanimalo, o svemu se raspitivao i sve pamtio. Njegova talentiranost otkrivena je već u prvom razredu osnovne škole, kad mu je bilo dosadno jer je sve znao i sve zadatke rješavao mnogo brže od drugih učenika. Zato je u dogovoru sa psihologom i učiteljima jednostavno preskočio drugi razred.

- Damjan je izvanserijski talent, i koliko je lijepo raditi s takvim učenikom, to je i izazov i velika odgovornost. Djeca se upisuju u glazbenu školu da bi naučila svirati neki instrument, tako se i Damjan odlučio za klavir, i nitko ne očekuje predmet solfeggio. Kad im se pojavi takav predmet koji nisu očekivali, to je za njih šok. A Damjan je pokazao veliki interes upravo za solfeggio. U svojih 25 godina, koliko predajem solfeggio, učenika kao Damjana ja nisam imala - kaže prof. Pavić.

Damjan ističe da ga roditelji vode i voze kamo god je potrebno, znanci i članovi šire obitelji sretni su kad ostvari dobar rezultat, pa dobije mnogo čestitaka, a prijatelji se čude kako sve to stigne. A Damjan je neodlučan što će raditi u životu, ali je sigurno da će biti glazbenik.

- Volio bih se baviti glazbom, mislim da ću biti profesor solfeggia ili klavira, ili skladatelj. Ili možda dirigent, u tome me vidi profesorica Sandra. Htio bih zahvaliti profesorici Sandri, koja je sa mnom radila glazbenu teoriju i solfeggio, profesoru Jurici Hreniću iz Virovitice, koji je sa mnom radio skladanje, i profesoru Josipu Jagušiću, koji mi predaje klavir, kao i svojim roditeljima koji me podržavaju i voze u Slatinu - nije zaboravio na kraju razgovora mladi glazbenik Damjan Krupa.

Petar Žarković

talent
OTKRIVEN U PRVOM RAZREDU
Možda ste propustili...

LANA DERKAČ SUDJELOVALA NA FESTIVALU "SVETO SLOVO" U BUGARSKOJ

Požežanka predstavljala Hrvatsku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MINIKONCERT NA TRGU

Zagrebački solisti stižu u Osijek

2

ANSAMBL LADO I GRAD LIPIK VEŽE NERASKIDIVA VEZA

Otkrivena bista profesora Zvonimira Ljevakovića

3

ZAVRŠENA SEZONA MAJSTORSKOG CIKLUSA

Emotivni oproštaj maestra Dinda od Simfonijskog orkestra HRT-a