TvObzor
PONTA LOPUD FESTIVA

Prvo izdanje koje promovira i slavi film, suvremenu umjetnost i gastronomiju
Objavljeno 4. lipnja, 2021.

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopud, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika, u razdoblju od 1. do 5. srpnja ove godine održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji.Ponta Lopud donosi ekskluzivne filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, kreativne susrete filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost te jedinstvena gourmet iskustva i druženja u opuštenoj atmosferi otoka Lopuda poznatog po kvalitetnoj, organskoj mediteranskoj hrani te kvalitetnom umijeću življenja. Posebna pozornost posvećena je i suživotu domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.

“Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i ova pandemija donijela velike promjene i u mome životu. Prijateljstvo s bračnim parom Purivatra i život na otoku tijekom zadnjih godinu i pol, iznjedrili su nastanak festivala Ponta Lopud. Ideja da Lopud stasa u kreativni hub trebala bi ovom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, jer Lopud to zaslužuje”, izjavila je Tilda Grossel Bogdanović, direktorica Ponta Lopud Festivala.

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti Ponta Lopud, uz podršku industrijske platforme SFF-a Cinelink, nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih redatelja današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar 2013. godine, za najbolji film na stranom jeziku “Ida”. Tijekom tri majstorska tečaja namijenjena redateljima i glumcima iz regije i svijeta, Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. U razgovorima o svom bogatom filmskom stvaranju, a koji će se održavati na brojnim otočkim lokacijama, uključujući i hotel Lafodia, Pawlikowski će uključiti i polaznike koji će predstavljati svoje ideje, vizije i projekte. Kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Polaznici ove godine stižu na izravan poziv organizatora, dok će idućih godina poziv za profesionalne filmske radionice biti i javno otvoren.

“Radujem se prilici da na predivnom otoku Lopudu pokrećemo projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma. U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti”, izjavio je Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala.

Večernji sati tijekom festivala u programu su, osim za uživanje u ponudi otočkih restorana, rezervirani za filmske projekcije filmova Pawela Pawlikowskog na ekskluzivnim lokacijama ‘pod zvijezdama’ na otoku. Na program su filmovi “Hladni Rat” (Cold War, 2018.), koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana, i “Moje ljeto ljubavi” (My Summer of Love, 2004.), na lopudskoj plaži LaBaya, ispred najpoznatijeg otočkog hotela Lafodia. Zadnjeg dana na plaži hotela Lafodia na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse”, prema izboru samog Pawlikowskog.

Tijekom događaja, u partnerstvu s Fondacijom Lopud 1483, poznate kolekcionarke Francesce Thyssen-Bornemisza, svim posjetiteljima Ponta Lopud Festivala, prema unaprijed najavljenom i dogovorenom rasporedu, bit će omogućen i posjet obnovljenom renesansnom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice te razgledanje umjetničke zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza, a u čijem je sastavu i svjetski poznat Umjetnički paviljon Your Black Horizon, autora Olafura Eliassona i Davida Adjayea. Osim u umjetničkoj kolekciji posjetitelji će moći uživati i u meditacijskom vrtu i vrtu ljekovitog bilja, zasađenom u samom srcu samostana.

Ulaz na filmske projekcije, kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost, besplatan je, a tijekom održavanja Ponta Lopud Festival bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubrovnika na Lopud i natrag prema simboličnim cijenama.

Sve informacije o Ponta Lopud Festivalu dostupne su na www.pontalopud.hr.

Nikola Kučar

Možda ste propustili...

JA JOŠ UVIJEK IMAM ISTU ŽELJU

Nova pjesma Nine Badrić vraća osmijeh na lice

ŠPANJOLSKA KRIMINALISTIČKA SERIJA

Nestali na Pickbox NOW

NADOMAK POPULARNOSTI:

Film o grupi Travis