Regija
SONJA SABO OBNAVLJA REKREACIJSKU AKCIJU

Nakon 30-ak godina nastavlja
djedovo “Kretanjem zdravlje”
Objavljeno 13. svibnja, 2021.
Andrija Šajfar 80-ih je okupljao sugrađane u hodanju, trčanju, plivanju, biciklu

ĐAKOVO - S radošću i nostalgijom brojni su sada već sredovječni i stariji Đakovčani dočekali vijest da će njihova sugrađanka, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi "Braće Radić" Sonja Sabo, nakon 30 i više godina ponovno organizirati akciju "Kretanjem zdravlje", koju je 80-ih godina prošlog stoljeća organizirao njezin djed Andrija Šajfar.Djed Andrija preminuo je prije 10 godina, a radni vijek proveo je također kao profesor tjelesnog. Njegovim stopama profesionalno je krenula i kći Marinka Sabo, a potom i njezina kći Sonja, Andrijina unuka.

Zasigurno bi bio ponosan da danas vidi kako unuka Sonja, odnosno Udruga za sport i rekreaciju Đakovo čija je tajnica, u subotu, 15. svibnja, nastavlja njegovu akciju rekreacije, sportskog duha i zdravlja. Subotnji program ne samo da je nastavak Šajfarove akcije nego i sadrži sve elemente od prije 30-ak godina, pa Sonja s ponosom pokazuje i tri desetljeća stare zastavice, kao i knjižicu u koju su se unosile naljepnice nakon što bi sudionik prošao sve zadane aktivnosti – hodanje, trčanje, vožnju bicikla, plivanje…, kao i zadane kontrolne točke, cijelu rutu. Cilj je bio prikupiti sve naljepnice iz svih tih sportskih aktivnosti.

– Sudionici programa "Kretanjem zdravlje" 80-ih imali su karticu, knjižicu za naljepnice za sportske aktivnosti – pješačilo se na jezero Jošavu, bicikliralo do Borovika, bili su sportovi na vodi, druženje. Nastavak te akcije sada smo prilagodili uvjetima u pandemiji. Tada je Mirko Kladarić pratio tu akciju karikaturama poput karikature biciklista, plivača... Sudionici su prikupljali naljepnice i kako odrade koju aktivnost, lijepili ih u knjižicu. Djelovalo je tada Društvo za sportsku rekreaciju "Partizan", a išlo se na Jošavu, Borovik, u prirodu, šumu… Akciju su pratile i zastavice s karikaturama. Ima i dosta fotografija iz tog vremena – kaže Sonja. Dodaje, djedova akcija okupljala je sve generacije, djeca su išla i s roditeljima. Tako će biti i u subotu. Organizatoru su se već prijavili brojni sugrađani, pojedinci i grupe, umirovljenici, i učiteljica sa svojim razredom najavila je sudjelovanje…

– Nema službenih prijava, kao ni ograničenja, sve je individualno – kaže Sonja.

"Kretanjem zdravlje" trajat će od 10 do 15 sati, uz aktivnosti hodanja na cijeloj ruti malo dužoj od šest kilometara, uz tri punkta. Prvi je OŠ J. Čolnića, gdje je zamišljen start, odnosno cilj, no na kojem god se punktu sudionik uključio u aktivnost, tu mu je po prolasku 6 km i cilj. Drugi punkt je Strossmayerov park, a treći Bajer kod Kauflanda.

Cilj je do kraja godine prikupiti četiri naljepnice.

– Naime, nakon subotnje, druga aktivnost je u srpnju – bicikl na 10-ak km, u rujnu je hodanje – više od 10 km, a u prosincu je Božićna utrka na 5, odnosno 10 km. Tko ne može trčati, neka prehoda. Bitno je kretanje – kaže Sonja. Znači, četiri aktivnosti tijekom godine – četiri naljepnice. I nagrađivanje, od čega je, složit će se svi, važnija ova obiteljsko-sportsko-rekreativna priča. I memento na djeda Andriju Šajfara.

Suzana Župan
Ruta, kartice
– Sudionik prilikom prijave dobiva karticu s rutom koju treba pokazati volonterima na kontrolnim točkama nakon čega dobiva potvrdu njezina obilaska. Pri povratku na početnu točku dobiva karticu s naljepnicom da je uspješno svladao zadatak. Istu karticu nosi i na sve sljedeće aktivnosti. Sada je to hodanje, a hoće li sudionik hodati sporo, brzo, još brže…, ostavljeno je njemu na volju, potrebno je samo prijeći ukupnu rutu u vremenu od 10 do 15 sati, hodanjem se vratiti na punkt s kojeg je sudionik krenuo – kaže Sabo. Ponuđen je primjer rute kojom se može ići, no nije ju potrebno slijepo slijediti, važno je kontrolne točke obići pravilnim redoslijedom. Organizator je Udruga za sport i rekreaciju Đakovo, suorganizator Turistička zajednica, glavni pokrovitelj Grad Đakovo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana