Ekonomija
NOVA UREDBA

Dostavljačima hrane status stalno zaposlenih
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Tvrtke za dostavu hrane sa sjedištem u Španjolskoj imaju tri mjeseca da dostavljačima daju status zaposlenih na neodređeno vrijeme, prema novoj uredbi vlade u Madridu. Uredbom se, u suglasnosti sa sindikatima i udrugom poslodavaca, želi regulirati pravni status tisuća vozača nakon što je španjolski Vrhovni sud prošle godine presudio da im tvrtke moraju dodijeliti status radnika. Novi propisi stupaju na snagu odmah, a tvrtke imaju rok od 90 dana da ih provedu, odredila je vlada u utorak. Glasnogovornica Glova i glasnogovornik Uber Eatsa nisu željeli komentirati novu uredbu dok ne saznaju pojedinosti. Deliveroo nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. To je jedan od prvih zakona u Europi kojim se reguliraju prava radnika digitalnih tvrtki, ističe Reuters. Europska komisija pokrenula je postupak javnog savjetovanja o propisima koji bi vrijedili za cijelu Europsku uniju, a rasprava o statusu te kategorije radnika vodi se i na globalnoj razini.


Španjolska prednjači u Europi pretočivši u zakon presudu Vrhovnog suda u slučaju radnika tvrtke za dostavu Glovo. Neke tvrtke oklijevale su s njegovom provedbom tvrdeći da se njihov model poslovanja razlikuje od onog koji je bio predmet presude.


Iako nova uredba tvrtkama otežava angažman "samozaposlenih" kurira zatvarajući vrata uvriježenoj praksi, nekoliko udruga vozača i stručnjaci za radno pravo upozorili su da ne rješava u cijelosti pravni status dostavljača, predviđajući moguće nove sudske bitke. Većina dostavnih tvrtki počela se ipak pripremati za promjene bacivši se u potragu za novim modelima poslovanja koji će im omogućiti profitabilnost, ističe Reuters. Just-Eat, španjolska podružnica Take Awaya, nekim je kuririma već dodijelio status stalno zaposlenih, a razdoblja najveće potražnje pokriva radnicima prijevozničkih tvrtki.


Drugi pak, poput Glova, dio kurira odlučili su angažirati preko agencija za privremeno zapošljavanje, navode vozači. H
Možda ste propustili...

MALI PROIZVOĐAČI PLANIRAJU PODIĆI CIJENU KULENA

Suhomesnata delicija skuplja i do 100 kuna po kilogramu?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DEKLARACIJA ZEMALJA REGIJE ALPE-ADRIA

Razvijati proizvodnju bez GMO-a, očuvati prirodu i bioraznolikost

2

OSJEČKA SAPONIA I AGENCIJA BRUKETA&ŽINIĆ&GREY

Suradnja na brendovima Faks helizim i Ornel

3

UTJECAJ PANDEMIJE

Pad prometa svih poštanskih usluga