Novosti
IZBORNA BITKA ZA OSIJEK

Radić vodi, a za drugo mjesto neizvjesna utrka Kušeca i Mlinarevića
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Predizborno istraživanje HRejting, čiji su rezultati objavljeni u središnjem dnevniku HTV-a u utorak, pokazali su kako HDZ-ov kandidat Ivan Radić vodi u utrci za novog gradonačelnika Osijeka.


Istraživanje je provedeno od 3. do 5. svibnja, na uzorku od 600 ispitanika. Prvi krug izbora je ove nedjelje, 16. svibnja, a drugi krug 30. svibnja.


Prema anketi HRT-a, Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala i ima 32,9 posto podrške. Problemi u osječko-baranjskom SDP-u vjerojatno su utjecali na rejting njihova kandidata za gradonačelnika Gorana Kušeca, koji, prema HRejtingu, ima 18,5 posto potpore, a treći je nezavisni kandidat s potporom Domovinskog pokreta i Mosta Berislav Mlinarević, koji je na 16,8 posto.


Podsjetimo i da je u istraživanju agencije MASMI za N1 televiziju, čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko dana, Radić vodio s potporom od 33,6 posto, a na drugom je mjestu bio Mlinarević sa 16,6 posto, ispred Kušeca, koji je, prema toj anketi, dobio potporu 15,5 posto birača.


Ostalih četvero kandidata, prema HRejtingu, ne može računati na prolazak u drugi krug, sudeći prema svim dosadašnjim predizbornim anketama. Tako Vladimir Šišljagić, kandidat Snage Slavonije i Baranje, ima samo 8,6 posto potpore, Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om, 6,3 posto, Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo, ima 5,5 posto potpore, a kandidat grupe birača Miroslav Vanek je na 2,8 posto. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5 posto trenutačno neodlučnih Osječana kada je riječ o biranju budućeg gradonačelnika.


U dvoboju u drugom krugu Ivan Radić bi u srazu s Goranom Kušecom pobijedio s 48,4 prema 36,6 posto glasova. U tom scenariju zbroj neodlučnih (8,6 %) i onih koji trenutačno nemaju namjeru glasati (6,4 %) iznosi 15 posto. Kad bi u drugom krugu bili Radić i Mlinarević, kandidat HDZ-a osvaja 44,3 posto glasova, a njegov oponent 36,8 posto glasova. U tom je slučaju neodlučnih 10,7 posto i 8,2 posto onih koji kažu da neće glasati u drugom krugu ako se ostvari takav scenarij.


HRejting pokazuje da bi poslijeizbornom koalicijom s Mostom i Domovinskim pokretom te uz malu pomoć D‘Hondtove metode preračunavanja glasova HDZ bez problema mogao složiti većinu u osječkom Gradskom vijeću. Prema toj anketi, izborni prag prelaze samo četiri političke opcije. Vodeća je koalicija predvođena HDZ-om s 33,5 posto, SDP je na 20,1 posto. Treća snaga u Osijeku je savez Domovinskog pokreta i Mosta, koji ima 15,7 posto, a četvrta Možemo sa 6,6 posto.
Izbornom pragu od 5 posto najbliža je Snaga Slavonije i Baranje (3,9 %). Poprilično daleko su koalicija HNS-a, HSS-a i Čačićevih Reformista (2,7 %), još dalje je Lista grupe birača Miroslava Vaneka (2,2 %), a najdalje HDSSB (1,9 %). U slaganju budućeg Gradskog vijeća Osijeka o svemu će odlučivati neodlučni građani. Naime, njih je u ovom slučaju čak 13,3 posto. D.Pav.
32,9

posto podrške u prvom krugu ima Ivan Radić
18,5

posto podrške u prvom krugu ima Goran Kušec
16,8

posto podrške u prvom krugu ima Berislav Mlinarević
Možda ste propustili...

CJEPIVO PROTIV COVID-19

Učinkovitost Novavaxa

POST-COVID SINDROM - NOVI IZAZOV ZA LIJEČNIKE

Svaku desetu osobu muče razne tegobe mjesecima nakon COVID-a

Najčitanije iz rubrike