Ekonomija
POTRAŽNJA ZA MENADŽERIMA

Predviđa se porast mirovinske imovine
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Prema novoj PwC-ovoj analizi, globalna mirovinska imovina pod upravljanjem trebala bi narasti za 18 bilijuna dolara do 2025., s 52 bilijuna u 2019. na 70 bilijuna do 2025., što čini godišnju prosječnu stopu rasta (CAGR) od 5,2 %. Na temelju analize, očekuje se da će ukupna imovina u američkim mirovinskim planovima narasti za 12 bilijuna američkih dolara do 2025. godine, s 33 bilijuna američkih dolara u 2019. na 45 bilijuna američkih dolara u 2025., što je godišnja prosječna stopa rasta (CAGR) od 6 % i dvostruki rast u usporedbi sa svim ostalim globalnim tržištima zajedno. Najnovije PwC-ovo izvješće "Retirementin America: Time to rethinkandretool" otkriva da će do 2025. godine SAD posjedovati 64 % (45 bilijuna dolara) svjetske mirovinske imovine, a Ujedinjena Kraljevina i Kanada, drugo i treće najveće mirovinsko tržište na svijetu, držat će samo 5,6 % odnosno 4,7 % globalne mirovinske imovine.


Prema PwC-u, globalno mirovinsko tržište više nego ikad prije ovisi o definiranim doprinosima (DC) i pojedinačnim mirovinskim računima (IRA). U SAD-u polovina američke ukupne radne snage u privatnom sektoru (60 milijuna radnika) nema pristup mirovinskom programu koji financira poslodavac niti u njemu sudjeluje. To je pomak u investicijskom riziku širokih razmjera, s korporativnog sektora prema zaposlenicima, u vrijeme kada oko 79 % radnika diljem svijeta u dobi između 26 i 35 godina uopće ne štedi za mirovinu. Procjenjuje se da će u SAD-u srednja vrijednost iznosa na računu mirovinske štednje od 120.000 američkih dolara za one koji se približavaju mirovini (dobna skupina od 55 do 64 godine) vjerojatno davati manje od 1000 američkih dolara mjesečno tijekom 15-godišnjeg razdoblja umirovljenja. Teško da je to dovoljno čak i ako se ne uzimaju u obzir produženje životnog vijeka i rastući troškovi zdravstvene zaštite.


Analiza nadalje otkriva da bi se dodatnih pet bilijuna dolara američke mirovinske imovine moglo otključati ponudom već spremnih jeftinijih mirovinskih programa posebno dizajniranih za mala poduzeća. S rastom očekivanog životnog vijeka sve više ljudi koji žele ranije otići u mirovinu i radnika koji planiraju raditi u skraćenom radnom vremenu postoji jasna potreba za investicijskim menadžerima, pružateljima platformi i savjetnicima koji će učiniti više kako bi pomogli kućanstvima diljem svijeta pripremiti se za svoje potrebe u mirovini.


Olwyn Alexander, globalni voditelj usluga za sektor upravljanja imovinom i bogatstvom u PwC-u, rekao je: Postoji jasna i hitna potreba i prilika za proširenje ponude globalne mirovinske industrije kako bi bolje usluživala radnike u privatnom sektoru. PwC-ovo istraživanje financijskog zdravlja za 2020. otkrilo je da prosječno za sve dobne skupine otprilike 45 % zaposlenika misli da će novac koji je u mirovinskim planovima iskoristiti za troškove koji nisu mirovina. Z.Rupčić
MIROVINSKOJ ŠTEDNJI NE PRIDONOSE 2,2 MILIJARDE RADNIKA
U PwC-ovu istraživanju financijskog zdravlja za 2020. godinu 56 % ispitanika "babyboomera" reklo nam je da će nastaviti raditi i nakon umirovljenja, bilo iz želje bilo iz financijske nužde, što je daleko veći broj nego prethodnih generacija. Kriza zbog pandemije COVID-19 naglasila je zasad nezadovoljenu potražnju za širokim paketom proizvoda financijskog zdravlja koji im mogu pomoći sada živjeti bolje. Nadalje, 2,2 milijarde radnika diljem svijeta ne pridonosi programu mirovinske štednje. To je uglavnom zbog tereta troškova za mala poduzeća koja nude plan ili jedinstvenih potreba samozaposlenih pojedinaca. Ovo je još jedna prilika za rješavanje velikih prepreka dugoročnom ulaganju.
Možda ste propustili...

POMOĆ PODUZETNICIMA U TURIZMU I SPORTU

Sporazum Erste banke i HAMAG-BICRO-a

MALI PROIZVOĐAČI PLANIRAJU PODIĆI CIJENU KULENA

Suhomesnata delicija skuplja i do 100 kuna po kilogramu?

GODIŠNJE TROŠIMO 3500 TONA ZAŠTITNIH SREDSTAVA

Potrošnja pesticida je ispod prosjeka Unije zbog uštede

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA SAPONIA I AGENCIJA BRUKETA&ŽINIĆ&GREY

Suradnja na brendovima Faks helizim i Ornel

2

DEKLARACIJA ZEMALJA REGIJE ALPE-ADRIA

Razvijati proizvodnju bez GMO-a, očuvati prirodu i bioraznolikost

3

GODIŠNJE TROŠIMO 3500 TONA ZAŠTITNIH SREDSTAVA

Potrošnja pesticida je ispod prosjeka Unije zbog uštede